Strofa

Pitajte sve o teoriji muzike i teoriji harmonike.
Odgovori
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29

Re: Strofa

Post od Džoga »

Koca napisao: 17 Avg 2023, 22:26 Nema nikoga na forumu danima! Da li je neko na vas bacio madjije? Da, da znam i ko. :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=BiF8UVbb8-A
Odose svi na Tasos Asprovaltu Kusadasi Hurgadu Budvu Sutomore :D
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Kazi mi tacnu sekundu sta te zanima da vidim

Da li imas klavirnu harmoniku jos? Nemozes ovo napamet jer nije ni malo lako bas nista. Ko misli da ce ovo ocas posla da skine NECE! Na 8. i 9. sekundi su trileri , zatim imas interesantan zavrsetak uvoda u prelaz, pa zatim juznjacke trilere violine, posle toga harmonika prvi put zavrsetak - predudari a 2. put zavrsetak ides ceo prelaz basovima (1 min 45 sec) i klavirsdki zajedno sto ne vidim da ce neko odsvirati u brzini sa 120 basova samo sa 140 uz dosta vezbe. Ako imas klavirku cujemo se u PP.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Drage dame foruma cuvajte se losih momaka! Jeli ko skidao prizvuke glavnoj melodiji od samog pocetka forspila? Ako jeste razmenimo iskustva. :svirac:

https://www.youtube.com/watch?v=ZHrk98_tYGU
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

Koca napisao: 18 Avg 2023, 21:01 Kazi mi tacnu sekundu sta te zanima da vidim

Da li imas klavirnu harmoniku jos? Nemozes ovo napamet jer nije ni malo lako bas nista. Ko misli da ce ovo ocas posla da skine NECE! Na 8. i 9. sekundi su trileri , zatim imas interesantan zavrsetak uvoda u prelaz, pa zatim juznjacke trilere violine, posle toga harmonika prvi put zavrsetak - predudari a 2. put zavrsetak ides ceo prelaz basovima (1 min 45 sec) i klavirsdki zajedno sto ne vidim da ce neko odsvirati u brzini sa 120 basova samo sa 140 uz dosta vezbe. Ako imas klavirku cujemo se u PP.
Imam nekog drugara sa superior trojkom pa kad budem skinuo na dugmetari sad lepo lagano preci cu kod njega isto pa cu videti nego resenje da nadjem.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Mene interesuje samo 8.i 9.sekunda i primeni dugmetarski raspored.
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

Dakle primenjeno krnjevacki trileri koje sviram su 353 434 i 434 242 u oba slucaja s tim da u prvom mozemo napraviti fazon da bude 242(nije krnjevacki) 434 e sad tu ima raznih varijacija kako ko cuje.

Ja licno prvi cujem dakle oktava cis 2 puta pa onda cis dis cis c cis c dakle oktava 5 1 4 1 (353 434) u zagradi je triler ovo je iza postava za oktavu da se lepo vezbaju prstici. Potom drugi ja licno cujem c d c b c b 434 242.

Sad on se moze svirati i kao c cis c b h b ili c d c b h b ili c cis c b c b. Izmedju ove boldovane i one gore se dvoumim. Uglavnom dalje sta mogu reci je da na klavirnoj kao bivsi klavirac bi ga odsvirao na ovaj nacin.

Oktava cis dva puta 4 1 4 1 cis dis cis c cis c 343 232 c oktava dvaputa 4 1 4 1 isto c d c b c b 343 232 a u ove druge varijante isto samo iskriviti saku jer je to poznato kod klavirne. Imam negde snimak snimio sam medjutim bavio sam se vise ovom temom za scandalija tako da ce sacekati malo. Nadam se da sam objasnio kolko tolko :svirac:
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

E bitno da si ukapirao sustinu sto sam hteo da kazem da to tako odlicno pase (citaj jedino) za najvisu oktavu ili skroz dole. Ono u cemu se razlikujemo su same note u trilerima. Prvi tr. u dvostrukom idem cis-e-cis dakle stepen i po pa c-cis-c a zatim drugi dvostruki je c-cis-c, b-c-b. Obrazlozenje: ako na basovima uhvatis C7 a zatim istovremeno sviras redom note: e,cis,c, b koje se sadrze u oba dvostruka trilera samo ta kombinacija (ako je ponovis par puta) po sluhu upada u te trilere. Vec cis dis cis ako bi isao ne uklapa se kao ni c,d,c. Dalje taj 1. tr. cis e, cis, je kao skolski za 353 pa zatim c,cis,c 434 ( moze i sa palcom 535 ) a zatim u drugom dvostrukom 434 242. Ali zato u drugom dvostrukom ne moze preko palca jer je vec palac zauzet skroz gore i ne mozes ga tako brzo spustiti u triler daleko je.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Da se razumemo ovi tekstovi su najkorisniji onima koji sviraju i dugmetaru i klavirnu tako da se univerzalnim prstoredom vezbaju istovremeno obe harmonike. I sto bi pokojni Lane Gutovic rekao :'' Ne skodi, dakle moze samo da koristi". Ovaj prstored uopste nije lak za klavirase ali se vremenom isplati jer se nauce "crni toneliteti" a i ne krivi se saka.
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

Koca napisao: 23 Avg 2023, 07:34 E bitno da si ukapirao sustinu sto sam hteo da kazem da to tako odlicno pase (citaj jedino) za najvisu oktavu ili skroz dole. Ono u cemu se razlikujemo su same note u trilerima. Prvi tr. u dvostrukom idem cis-e-cis dakle stepen i po pa c-cis-c a zatim drugi dvostruki je c-cis-c, b-c-b. Obrazlozenje: ako na basovima uhvatis C7 a zatim istovremeno sviras redom note: e,cis,c, b koje se sadrze u oba dvostruka trilera samo ta kombinacija (ako je ponovis par puta) po sluhu upada u te trilere. Vec cis dis cis ako bi isao ne uklapa se kao ni c,d,c. Dalje taj 1. tr. cis e, cis, je kao skolski za 353 pa zatim c,cis,c 434 ( moze i sa palcom 535 ) a zatim u drugom dvostrukom 434 242. Ali zato u drugom dvostrukom ne moze preko palca jer je vec palac zauzet skroz gore i ne mozes ga tako brzo spustiti u triler daleko je.
Iskreno na brzinu sam slusao ali bitna ti je poenta prstoreda nisam nesto skidao pesmu pa da kazem.
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

Koca napisao: 23 Avg 2023, 09:51 Da se razumemo ovi tekstovi su najkorisniji onima koji sviraju i dugmetaru i klavirnu tako da se univerzalnim prstoredom vezbaju istovremeno obe harmonike. I sto bi pokojni Lane Gutovic rekao :'' Ne skodi, dakle moze samo da koristi". Ovaj prstored uopste nije lak za klavirase ali se vremenom isplati jer se nauce "crni toneliteti" a i ne krivi se saka.
Ja se kad god uzmem klavirku trudim da trilere sviram kao na dugmetari od kad sviram dugmetaru a pre ko zna sta sam radio :D
Odgovori