Stranica: 1/1.

Pocetnik-pomoc oko tonovaNBU

Objavljeno: 29 Maj 2019, 15:13
od __ris__00
Da li bi neko moga da mi napise tonski zapis za pesmu Cudna jada od mostara grada, mislim da mi napise u formatu (c,d,e,f,g,a,h) a ne u notnom zapisu jer jos uvek nisam naucio da citam notne zapise, od skoro sviram harmoniku znam tek Jasenicko kolo i pesme U livadi pod jasenom i Sinoc kad je pao mrak, voleo bih da naucim i Cudna jada. HVALA UNAPRED.

Re: Pocetnik-pomoc oko tonovaNBU

Objavljeno: 30 Maj 2019, 10:52
od Koca
Druze, pesma Sinoc kad je pao mrak moze odsvirati svaki pocetnik, jer je jednostavna, dok Cudna jada je sevdalinka koja se ni priblizno ne moze napisati sa C,D,E jer ima trilera i prelaza i zahteva visegodisnje sviranje i poznavanje i osecanje narodne muzike. Znaci klot se ta pesma kao i ostale sevdalinke ne svira jer to nije decija ili slager pesma. Ako je i nadjes u notama to su note za pevanje, ali za svirku ce vremenom doci momenat kada ces neko predhodno iskustvo upotrebiti i ukrasiti tu pesmu. Najpre moras dobro vladati trilerima i ostalim ukrasima pa ce ti samo doci kako da ih upotrebis slusajuci neke slicne pesme koje ti je neko od harmonikasa pokazao. Odaberi neko kolo koje ti se cini lako i zapamti a zatim to isto kolo kreni po notama, tako sam i ja radio kao pocetnik. Srecno, pozdrav.

Pocetnik

Objavljeno: 30 Maj 2019, 20:22
od __ris__00
A kakva je situacija sa pesmom Pozdravi je pozdravi da li je teska za ucenje i mogu li za nju dobiti tonski zapis , kakvo je vase misljenje, Hvala.

Re: Pocetnik-pomoc oko tonovaNBU

Objavljeno: 31 Maj 2019, 20:33
od Koca
Nije teska a note i ne trebaju ides po sluhu, imas po koji triler u forspilu.

Re: Pocetnik-pomoc oko tonovaNBU

Objavljeno: 02 Jun 2019, 13:07
od accordionist
#__ris__00 Mnogo lakse ce tebi biti da naucis note nego nama da ti melodiju pisemo slovima. Jer nije samo do tonova koji se sviraju nego je i do duzine iliti trajanja tih tonova a to je notama najlakse napisati i procitati ;)

Re: Pocetnik-pomoc oko tonovaNBU

Objavljeno: 19 Jun 2019, 08:00
od mali harmonikas
Ja sam se sablaznjavao nota dok sam poceo svirati medutim kad ti stručna osoba objasni zapravo uopce nije tesko ,normalno ako se ima volje da se savlada..kad jednom savladas note onda skidas po sluhu gotovo svasta i sve..