VELIKA kabina gore, ili MALA kabina dole

O tehnici sviranja.
mali harmonikas
120 basova
120 basova
Postovi: 160
Učlanjen: 15 Nov 2018, 08:12

Re: VELIKA kabina gore, ili MALA kabina dole

Post od mali harmonikas » 09 Okt 2019, 14:50

sampionce je napisao:
09 Okt 2019, 13:19
Za pijano drustvo nisi nikad dovoljno glasan...
Zajebi glasnocu, ispostuj sebe pa ce te i drugi postovati!
Ova sranja i egzibizionizam (sviranja na ledjima, naopako, i razne druge cirkuske atrakcije koje izvode "renomirani" harmonikasi) nisu muzika.
U ovome poslu svatko misli da zna kako treba svirati harmoniku i onaj koji nikad nije to probao..pa tako sam se naslusao savjeta od toga da sam pretih da harmonika treba voditi ..kako objasniti da harmonika kad se pjeva ne može i ne smije biti najglasnija..Da je glas taj koji se cuje a ne sviranje?Ne znam u cemu je problem?Ako imaju veselje rodendan posebno nesto onda treba biti veseo opusten a ne slusati i cekati greske..Sve im odsviramo i sto znamo i ne znamo svira bez velikih pauzi pa sto jos da radimo da prestanu zajebavati?Ja sviram harmoniku da mi bude sto lakse jer ne sviram 10 minuta vec po najmanje tri sata a ako misle da cu 3 sata svirati samo melodiju pjesama da bih se cuo i vodio-necu..ja ne govorim mehanicaru kako popravljati auto jer ne znam i dovoljan sam svjestan sebepetar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Učlanjen: 02 Jul 2011, 23:23

Re: VELIKA kabina gore, ili MALA kabina dole

Post od petar3petar » 15 Okt 2019, 23:12

Nisam pročitao sve odgovore no na to pitanje je teško odgovoriti jer ako neki proizvođač napravi desetak identičnih tonova dobiti će deset sličnih boja tona, ne jednakih, i neke su mu harmonike "dobre" a druge kojekakve.
Pitanje je komleksno i teško ga je definirati jer na boju tona prvenstveno utječe kabina, zatim faseni i kutija harmonike. Tonovi ne određuju boju tona već snagu. Po mom mišljenju boja tona velike i male kabine ovisi o položaju tonova u kabini. Mala kabina je najčešće na unutarnjim dijelovima fasena.
Sigurno ste primjetili i to da polutonovi imaju "topliji" ton od cijelih. Razlog je nalaze se na drugom fasenu unutar kabine.
Kvalitet harmonike upravo i jeste u tome da te razlike budu što manje.Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 860
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: VELIKA kabina gore, ili MALA kabina dole

Post od Koca » 16 Okt 2019, 08:01

Pitanje je bas slozeno, ja sam primetio da je i sopran na crnim slabiji a na belim jaci, onda sam produbio crne i izjednacio snagu uz optimalni zazor na tonovima i dobru elasticnost kozica. Ovaj da kazem eksperiment me je naveo na zakljucak da otvor klapne menja boju a i snagu tona a onda se vracam na temu da nejednako otvaranje klapni ima bas taj efekat da kod basona vise zine nego kod klarineta a to je upravo zbog polozaja tonova u faseni ako ste na to mislili. Tako da smatram da je uvek jaci bason u visim tonovima od klarineta u nizim.Odgovori