Pozicije prstiju na gitari

Gudački i trzalački instrumenti: violina, gitara, kontrabas, tamburica...
Avatar
gitarista
Nema harmoniku
Postovi: 12
Učlanjen: 02 Maj 2011, 03:23

Pozicije prstiju na gitari

Post od gitarista » 08 Maj 2011, 03:41

Pozdrav svim dobrim ljudima na ovom forumu za harmonikase a vidim da postoji i deo za ostale pa i za nas gitariste. Ovo je tekst o poziciji leve ruke i prstiju na gitari; nadam se da ima jos gitarista ovde i da ce nekome koristiti

Pozicija objašnjava poziciju leve ruke, prstiju i... :) Malo smešno zvuči ali je stvarno tako. Kad neko kaže pozicija misli na položaj leve ruke, oblasti delovanja njenih prstiju i pomeranje leve ruke po vratu u zavisnosti od tonova koje treba odsvirati.
Suština onoga na šta ukazuju pozicije jeste raspored upotrebe prstiju. Glavni je princip da jedan prst treba da odradi ceo posao na njegovom pragu, a prsti i pragovi su u ovakvom odnosu: ako je kažiprst zadužen, recimo, za peti prag, onda srednji prst odrađuje posao na šestom, domali na sedmom i mali na osmom pragu. Ako ste baš ovako postavili prste, onda ste na petoj poziciji što se gleda po kažiprstu.
Svi znamo da se, izuzimajući jednu žicu, gitara štimuje sa razlikom od pet pragova. Zbog toga ako svirate u prvoj poziciji sa petim pragom za kojeg niko nije zadužen nećete imati problema, jer uvek možete da se snađete tako što će te odsvirati praznu žicu. Šta ako svirate baš petu poziciju koju sam malopre spomenuo? Četvrti ili deveti prag ostaju nepokriveni. Obzirom na to da je deveti prag šeste žice isto što i četvrti pete, dovoljno je pokriti samo jedan od ta dva praga. U svim knjigama koje sam konsultovao piše da je mali prst taj koji popunjava prazninu zaduženjem i za osmi i za deveti prag.
Pozicije i upotreba prstiju su pravilo koje se najčešće krši. Pravo da vam kažem, ni sam dosta dugo nisam znao da tu ima nekih pravila. Svirao sam kako bi mi šta palo na koji prst. Ljudi tu najviše greše iz neznanja. Ruku na srce, pozicije su te koje su najčešće izložene prilagođavanjima i izuzecima.
Svirati "slobodnim stilom" naizgled nije ništa strašno sve dok jednom ne naletite na neki čvor koji će da vam veže prste pa ćete prvo pomisliti da je takvo nešto nemoguće odsvirati. Tu pomaže samo obnavljanje većeg dela gradiva pravilnim sviranjem, navikavanjem na pozicije i korektne promene pozicija. Ogroman posao uzalud, a pritom je pitanje da l' ćete neke stvari koje ste već uvežbali ikad moći da prvo zaboravite pa nanovo uvežbate.
Šta znači dobro odrađen posao probaću da vam objasnim na C dur skali odsviranoj kroz dve i po oktave. Isti ovaj primer koristio sam i u času o skalama, naravno namerno, kako bi vam bilo lakše da povezujete stvari. Prvi i zadnji red u ovom primeru imaju posebnu važnost. Prvi red pokazuje kojim prstom koji ton treba da se odsvira, a dodatni red koji sam izmislio samo za ovu priliku ukazuje na pozicije.
2 4 1 2 4 1 1 2 4 1 1 3 1 1 2 4 1 2 4 2 1 4 4

e|-------------------------------------------------------------12--13--15--13--12-----------
H|---------------------------------------------10--12--13--15----------------------15--13---
G|----------------------------------9--10--12-----------------------------------------------
D|--------------------7--9--10--12----------------------------------------------------------
A|----------7--8--10------------------------------------------------------------------------
E|---8--10----------------------------------------------------------------------------------

VII............... IX.......... X......... XII............................... X.


3 1 3 1 1 4 2 1 4 4 2 1 4 2 4 1 2 4 1 1 2 4

e|-----------------------------------------------------------------------------------
H|---12--10--------------------------------------------------------------------------
G|-----------12--10--9---------------------------------------------------------------
D|----------------------12--10--9-------------------------------------7--9--10--12---
A|---------------------------------12--10--8--7-------------7--8--10-----------------
E|-----------------------------------------------10--8--10--------------------------- itd.

.............. IX.............. VII............................. XII......


Probaću da po pitanju pozicija u narednom tekstu obradim svaki detalj datog primera.
Početak ove skale je jasan k'o dan. Kreće se sa VII pozicije u kojoj je kažiprst zadužen za sedmi prag, srednji prst za osmi, domali za deveti i mali za deseti prag. Ovo namerno ponavljam kako ipak ne bi došlo do zabune. Osmi prag šeste žice jeste prvi ton koji se svira, ali prstom broj dva. Sad valjda ako je i bilo više nema nesporazuma.
Kad gitarista svirajući rukom i prstima ide ka telu gitare neki kažu da ide na dole, a neki da ide na gore. Oni što kažu da ide na dole posmatraju stvar fizički, a oni što kažu na gore misle po notama. Lično sam pristalica ovog drugog principa, iako i meni ponekad izleti. Možda ova digresija i nije toliko bitna, samo sam hteo da kad sledeći put kažem nešto slično znate na šta sam mislio.
Dakle, idući dalje na gore, kad se dođe do sedmog praga četvrte žice, menja se pozicija. Pravilo kaže da kada se ide na gore promena pozicije se izvodi duplom aktivnošću kažiprsta, a na dole malog prsta. Bilo bi pogrešno odsvirati ovaj deo ovako:


2 4 1 2 4 1 3 4 4 1

e|--------------------------------------
H|--------------------------------------
G|----------------------------------9---
D|--------------------7--9--10--12------
A|----------7--8--10--------------------
E|---8--10------------------------------

VII...................... IX...Bilo bi nekorektno rešenje koje sledi, iako je ispravnije od prethodnog. U datom primeru promena pozicije pravi se na petoj žici između sedmog i osmog praga. Praviti promenu pozicije kažiprstom je OK, ali u koju poziciju? Konkretno ovde bi se prešlo u neku poziciju, ne zna se koju. Zapravo, zna se, ako se odsvira kao u primeru, to bi trebalo da bude VIII pozicija, pošto sada kažiprst stoji na njemu, onda sledi deseti prag pete žice odsviran domalim prstom, to je u redu, pa dvanesti prag odsviran malim, i to je u redu (iako mu se daje nezahvalan posao) jer u VIII poziciji mali prst odrađuje i XI i XII prag. Zabunu oko ove pozicije pravi to što kad bi ste nekome rekli da odsvira ovo baš po ovim pragovima mnogi će umesto domalim prstom deseti prag pete žice odsvirati srednjim. Ovde još nije kraj, tek treba preći u IX poziciju. U ovakve kompromise se upoštajte samo ako nema boljeg rešenja.2 4 1 1 3 4 1 2 4 1

e|---------------------------------------
H|---------------------------------------
G|-----------------------------------9---
D|------------------------9--10--12------
A|----------7--8--10--12-----------------
E|---8--10-------------------------------

VII..... VIII..... IX..........

Nadalje sve se dešava kako treba, sem trenutka kada opet kažiprst kreće u akciju, iako se ide silazno (sledeći primer).
4 3 1 3 1 1 4 2 1

e|--------------------------------------
H|---13--12--10-------------------------
G|---------------12--10--9--------------
D|--------------------------12--10--9---
A|--------------------------------------
E|--------------------------------------

X................. IX..........

Retko kad je neku celinu moguće odsvirati stoprocentno pravilno; pošto note tako traže. Ne treba se zbog toga preterano uzbuđivati. Ako znate ova pravila, sigurno ćete izabrati neko rešenje koje neće značajnije ugroziti vaš pravilno izgrađen prstored koji ste imali do tad.
Za kraj, samo da dodam još nešto. Ovaj primer sam izabrao iz još dva razloga. Gotovo da je neiscrpan u kombinacijama kako ga je moguće odsvirati (probajte šta bi se desilo ako bi u promenu pozicije išli odmah posle prvog tona), a i da biste videli da se uzlazno i silazno ne mora kretati po istoj putanji.


MENJAM ELEKTRICHNU GITARU ZA PLINSKU! :)

nesa2409
16 basova
16 basova
Postovi: 17
Učlanjen: 07 Feb 2020, 21:39

Re: Pozicije prstiju na gitari

Post od nesa2409 » 27 Feb 2020, 20:20

korisno, hvala.Odgovori