Tihomir Paunovic (frula)

Drveni i limeni: klarinet, frula, saksofon, truba, flauta...
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 538
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Tihomir Paunovic (frula)

Post od accordionist » 01 Okt 2018, 13:25

slika

- Tihomir Paunovic rodjen je 24. decembra 1932. godine u Orljivu kod Petrovca na Mlavi.
- Kao talentovan frulas prvi put je zapazen na audiciji Radio Beograda 1965. godine, nakon cega je napravio i prve snimke sa narodnim melodijama iz Istocne Srbije.
- Na fruli maestralno izvodi melodije kako iz Srbije tako i iz krajeva van Srbije, zahvaljujuci izrazajnoj muzikalnosti i izvanrednoj tehnici.
- Ucestvovao je na brojnim festivalima u zemlji ali i inostranstvu kao predstavnik Radio Beograda, napravio je i brojne snimke.
- Radio je u PGP-u i TV Beogradu od osnivanja i na Radio Beogradu, nekih 40-ak godina.
- Ono sto je nama harmonikasima posebno interesantno je da je unuk Tihomira Paunovica nas poznati harmonikas Zoran Paunovic.

Tihomir Paunovic izjava:
"Mi stari se trudimo da mladi ne odbace frulu, da ostane glavni narodni instrument, jer po tome smo, možda, poznati u svetu... Svojevremeno sam za frulu živeo i od frule živeo. Sada se trudimo da mladi pocnu da se bave frulaštvom i uspeli smo donekle u tome. Još uvek su ovakvi festivali u razvitku i svake godine dodajemo ponešto. Ima dosta mladih, recimo 20-ak i za njih se borimo, kao i da nagrade više ne dobijamo mi stari, vec oni... Vreme je donelo novi vid svirke, gde se mladi trude ne ko ce da odsvira lepše, nego ko ce brže. Treba pomiriti lepotu i vurtuoznost."Avatar
Ulični_Muzičar
Nema harmoniku
Postovi: 13
Učlanjen: 05 Sep 2018, 23:56

Re: Tihomir Paunovic (frula)

Post od Ulični_Muzičar » 01 Okt 2018, 21:31

Iz njegove izjave se vidi da se radi o skromnom i cestitom coveku, a velikom umetniku, o tome sta je sve postigao i doprineo u muzici to svi dobro znamo. Ovaj deo njegove izjave me posebno odusevio:
Ima dosta mladih, recimo 20-ak i za njih se borimo, kao i da nagrade više ne dobijamo mi stari, vec oni...
Svedoci smo kako mnogi stari majstori svog zanada u danasnje vreme veoma tesko prepustaju stvar mladima u ruke, nego se bore da budu prisutni svuda do zadnjeg daha. Rezultat toga u vecini slucajeva bude taj da gledamo kako se nasi harmonikaski idoli iz detinjstva brukaju na televiziji ili ispadima na nekim drugim mestima... Zvuci vam poznato, zar ne?
I na kraju, jos jednom ogromno postovanje starom majstoru frule Gospodinu Paunovicu!Odgovori