Stranica: 1/1.

Prejak bas

Objavljeno: 26 Avg 2016, 19:33
od kompozitor
Probao sa jedan stari Hohner Verdi II, oko 1940 god. Harmonika je skoro dzabe. Sve radi solidno, ali mi je prim tanak, bas je bas dobar, ali je suvise glasan.

Zato me zanima ima li nacina da se tako nesto "izbalansira" da se bas "utisa", ili je najpametnije tako nesto ne uzimati?

Re: Prejak bas

Objavljeno: 26 Avg 2016, 21:59
od Koca
Kako dihtuje? U kakvom su stanju kozice, kako radi automat registara? Bez ovih informacija je tesko nagadjati sta je u pitanju. Trebalo bi da se moze pojacati desna strana. Pozzz.

Re: Prejak bas

Objavljeno: 27 Avg 2016, 08:27
od kompozitor
Koca je napisao:Kako dihtuje? U kakvom su stanju kozice, kako radi automat registara? Bez ovih informacija je tesko nagadjati sta je u pitanju. Trebalo bi da se moze pojacati desna strana. Pozzz.
Koca je napisao:Kako dihtuje?
Pristojno.
Koca je napisao:U kakvom su stanju kozice
2-3 ukupno, prave manje probleme.
Koca je napisao:kako radi automat registara?
Nema registre.
Koca je napisao:Trebalo bi da se moze pojacati desna strana. Pozzz.
Kako?

Re: Prejak bas

Objavljeno: 27 Avg 2016, 16:40
od Koca
Druze ako nema registre to ti se i ne isplati, znaci sve ovo o cemu sam te pitao se pregleda , ako ostale kozice na prvi pogled ne prave problem ne znaci da su dobre, perca takodje, ... , sve price napamet ne vrede dok majstor ne pregleda i kaze ti misljenje i cenu. Svaka harmonika se steluje ali je to veliki posao a posle toga je razlika primetna i nemogu ti prosto i jednostavno reci sta da uradis i dobijes ono po zelji. Bitno je da zvuk ne treba striktno vezivati samo za stanje i klasu tonova (perca), nego i za dihtaciju, dubinu klavijature... Ja to ne bih kupovao jer ko zna sta sve treba odraditi i ako je dzaba. :pozdrav:

Re: Prejak bas

Objavljeno: 27 Avg 2016, 17:25
od kompozitor
Slazem se. Palo mi je na pamet da je mozda ona pregrada iza dekle (valjda se zove patos) mozda drvena, pa se zvuk malo teze probija, nego da je od metala. I drugo, tipke nisu bile od sedefa, pa sam pomislio da je to verovatno jeftinija varijanta koja se tad proizvodila, mada, moj utisak je bio da je harmonika, jednostavno, potrosena. Ne znam kako bi se to strucno reklo. Nije ni bitno, kao sto rekoste, najverovatnije je ne vredi je uzeti ni dzabe, iako lici da je sve ispravno.

Re: Prejak bas

Objavljeno: 27 Avg 2016, 17:29
od kompozitor
Da pitam, koliko otprilike kosta da se zameni par kozica. To se naplacuje po komadu ili kako vec? Hteo bih srediti 4 tona na mojoj harmonici (2 na basu, dva na primu).