Malo o stimovanju harmonike

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 527
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Malo o stimovanju harmonike

Post od accordionist » 17 Nov 2018, 22:14

Izvor: Knjiga o harmonici, Branislav Jovancic

Stimer otvara harmoniku, vadeci klinove koji drze ram meha za desnu i levu sasiju, iz njih vadi fasene koji su kopcama ucvrsceni u kabini. Graditelji harmonike su se pobrinuli za produktivan rad kod izrade, kontrole, stimanja i popravki ovog muzickog instrumenta. Osnovni delovi se ne lepe niti zakivaju, nego ucvrscuju tribovima, holsrafima ili kopcama unutar harmonike. Jezicci su zanitovani na plocice, koje su voskom zalepljene na fasen. Oni se kod skidanja redjaju prema redosledu kako su bili na fasenu. Najpre se ocisti prasina iz kabine harmonike, sa jezicaka i fasena. Jezicci se peru benzinom, stimaju i opet zalepe.

Stimanje se obavlja precizno na sluh, tako sto stimer prepozna ton sa jezicka, gde mu je mesto odnosno kako se zove. Jezicak se struze da bi u titranju imao visu frekvenciju, naime veci broj titraja u sekundi u hercima. Struganje jezicaka mora da bude precizno, radi se preciznim alatom kao sto je ostar, tvrd noz ili siljak kojim se struzu metalni listici jezicaka.

Postoji aparat za stimanje po imenu PETEPSON na koji se namesti plocica sa jeziccima, tada se na aparatu dotera zeljena frekvencija jezicaka, odredjena po njegovom mestu na fasenu ili imenu koje ima u oktavi. Skazaljka aparata pokazuje tacan broj herca koliko treba jezicak da titra kada se duva vazduh u njega. Onda se pritisne papuca, aparat duva vazduh na jezicak a on titra po svom stanju stimanja. Ukoliko nije zeljena frekvencija, onda se taj jezicak struze ali precizno i pazljivo, jer ne moze da se vrati na nizu frekvenciju ako se prestruze. Skazaljka aparata stane na doterane herce ako je jezicak dobro nastimovan. Posao stimanja je dug i precizan, trazi strpljenja i muzikalnosti.

Produktivnost rada moze povecati samo pravi majstor stimanja, koji bi utrosio manje rada a veci broj jezicaka nastimovao. Ekonomicnost rada ovde je prisutna, mora se stedeti materijal, jezicci, struja itd. Radionoca harmonika je rentabilna onda kada na vrednost ulozenih sredstava ostvari dohodak ravan ili veci od prosecna ulaganja u privredi i drugim delatnostima. Rucni rad se malo zamenjuje masinama kod izrade harmonike, jer se vitalni delovi rade manufakturno, a tezi sporedni delovi masinama, kao sto su: poklopci, poluge, dirke, dugmad, klapne, plocice itd. Fabrike razrade proizvodni proces, naucno organizuju posao, koriste masine gde je moguce.

Stari VOCI odnosno jezicci mogu biti dobri, samo ih majstor treba nastimovati. On sluh koristi pri prvobitnom redjanju, inace aparat precizno meri treptaje, da svaki jezicak ima vise 1,05946 herca od susednog nizeg jezicka, a visi ton od njega za toliko pak vise herca. Sluh se koristi za izmenu izlomljenog jezicka, kada se ne odlepljuju ostale plocice od fasene. Za stimere stara harmonika moze imati dobre jezicke pa ce uraditi kvalitetnu reglazu.Jaric_T_Zivadin

Re: Malo o stimovanju harmonike

Post od Jaric_T_Zivadin » 18 Nov 2018, 12:30

accordionist je napisao:
17 Nov 2018, 22:14
Izvor: Knjiga o harmonici, Branislav Jovancic
Ukoliko nije zeljena frekvencija, onda se taj jezicak struze ali precizno i pazljivo, jer ne moze da se vrati na nizu frekvenciju ako se prestruze.
Jel?? :shock: -Da ne bi autora ove knjige, umro bi a ne bi znao da frekvencija tona ne moze da se spusti. :lol: A sta cemo kad tonovima u harmonici (a najcesce tako i bude) s vremenom frekvencije odu na gore? ;)
Ne znam ko je Branislav Jovancic ali sudeci po ovom tekstu, covek je napisao mnogo ali malo pametno. Sigurno 70% toga sto sam procitao moze - a i ne mora ili uopste nije tacno.

Koga interesuje, lako moze da nadje na ovom forumu pregrst kvalitetnih informacija u vezi stimovanja.Avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 399
Učlanjen: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Malo o stimovanju harmonike

Post od sampionce » 18 Nov 2018, 13:47

S obzirom na prirodu jezika (pisanja) stice se utisak da je u pitanju (samo!) prevod.

A da se na ovom forumu moze nauciti BOLJE nego iz bilo koje knjige - APSOLUTNA i jedina je istina!Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 977
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Malo o stimovanju harmonike

Post od Koca » 18 Nov 2018, 14:14

Izgleda da nije objasnio sta podrazumeva pod tim Prestruze. U sustini ako par herca se pogresi može se spustiti slazem se.Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 527
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Malo o stimovanju harmonike

Post od accordionist » 18 Nov 2018, 14:32

U pravu ste. Generalno ima dosta propusta u spomenutoj knjizi ali smatrao sam da neki tekst moze biti interesantan :) Prvo izdanje knjige je iz 2002. godine, a drugo iz 2008. i stampano je u svega sto primeraka tako da nema mnogo primeraka ove knjige. Inace Branislav Jovancic je magistar ekonomije i predavao je predmete vezano za ekonomiju u Visoj tehnickoj skoli u Nisu.Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 977
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Malo o stimovanju harmonike

Post od Koca » 19 Nov 2018, 08:13

Samo u izuzetnim situacijama ako je neko previse podigao visoku pikolicu da skoro je prebacio nekih pola tona (red velicine nekih 10-ak hz ne znam tacno) onda je dosta stanjio perce, pa na to jos se tanji da se vrati i onda to perce zavija nema konstantnu intonaciju pa je neupotrebljivo.
Ali ipak nije lepo i jasno napisano u tekstu pa moze da se stvori utisak da ce svako spustanje ili prestimavanje na zeljenu fregvanciju unistiti sve tonove, sto je apsurd.Odgovori