Stranica: 1/3.

Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 00:46
od petar0001
Postovanje. Kupujem harmoniku i gledam slike u oglasima pa me zanima la prepoznati koji je štim:piccolo ili musette?

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 00:47
od petar0001
petar0001 je napisao:
27 Nov 2018, 00:46
Postovanje. Kupujem harmoniku i gledam slike u oglasima pa me zanima kako prepoznati koji je štim:piccolo ili musette?

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 01:06
od sampionce
slika

slika

Ukoliko pogledas registre na instrumentu uglavnom se nalaze tackice na njima (ili iznad njih, odnosno ispod njih) i ukoliko na njima nema tackice skroz gore (to je Piccolo registar, odnosno Piccolo - najvisi tonovi), tj. kombinacija sa tom tackicom na gore, harmonika NIJE sa Piccolo stimom.

Na ilustraciji gore vidis objasnjenje sta je Piccolo a sta Violin/Musette registar, odnosno stim, o kome govoris (mada, "stim" u ovom slucaju nije ispravan naziv jer se na radi ni o kakvom stimu, vec o broju i rasporedu fasena i tonova u njima).

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 07:51
od Koca
Prakticno zavisi koju muziku hoces da sviras. Ako sviras narodnu onda biraj pikolo stim koji moze i ne mora imati tremolo ili svebung, dok mussete mora da ima i to dosta tremola jer je dupli i to prilicno ne samo da titra nego dreci iz ugla narodnjaka. Postaviti 3 klarineta na istu fregvenciju nema smisla jer ce se pretvoriti u 1 glas ravan samo pojacan pa se sva 3 razlicito stimuju i koristi za polke, valcere. Skoro sam svirao jednu takvu cetvoroglasnu i odmah mi bode usi, mada se tremolo moze i smanjiti da bude prihvatljiv i za narodnu muziku ali bez pikolice nema ni registra Organ a bez njega ni narodnjaka.

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 13:56
od petar0001
Hvala vam na pomoći. Zanima ne na što si mislio: "tj. kombinacija sa tom tackicom na gore". Da li to znaci ako je tockica u bilo kojem slucaju gore, onda je to piccolo? Sad me zbunjuje, pokusavam sa slike odgonetnuti koji po redu je piccolo? Ima li mussette ovdje?

slika

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 14:14
od sampionce
Pretpostavljam da je u piatnju Paolo Soprani harmonika...

Ovo na slici je najgora moguca verzija - mada ovde imas Piccolo tonove (da, to ja jedna od tackica gore, kad gledas sa svoje strane - ovde je okrenuto naopako), imas i tri klarineta/soprana, tj. najverovatnije klarinet (kabinski) plus dva soprana. U pitanju je petoglasna harmonika SA Piccolo tonovima ali i Musette stimom. Teska "ko crna zemlja" najcesce. Preporucujem da (osim ako nema bas EXTRA zvuk, i ako nemas 190cm visine i 120 kg) je zaobidjes... Narocito ako sviras stojeci, tj. tezge.

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 17:35
od petar0001
Svaka cast! Sve si pogodio. Super paolo 5/5 dupla kabina. Da li je stvarno mussette štim? Da li ima 11kg? Koliko je teža od npr. paolo soprani pro IV?

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 27 Nov 2018, 18:47
od sampionce
:D
Jeste, ima tri fasena (klarinet + 2 soprana) sa istim tonovima, samo su stimovani drukcije i to daje taj Musette stim koji ti je, ocigledno, potreban. A ima i Piccolo tonove.

A sto se tezine tice... 11 kg petoglasna harmonika??! Pa to jedino ako je od stiropora radjena :)
Nece ona biti manje od 15kg...

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 28 Nov 2018, 07:47
od Koca
Tako je, obzirom da ima pikolo garnituru ima registar Organ, i ima msette stim. Jedan od soprana se moze lako staviti van funkcije i ostaje 2+2 harmonika. Ako ti se dopada svakako mozes probati. U novodobijenoj koncepciji 2+2 mozes ostaviti drugi sopran tako rastimovan ili i njega prestimovati na osnovnu fregvenciju (ravan stim) ili samo smanjiti tremolo, sve u svemu eventualno 1 glas da se prestimuje nije skupo, samo videti koji od ta dva soprana zbog kombinacija u registrima. No ostaje ti kako je Sampionce rekao da ustanovis tezinu i ocuvanost instrumenta i probas jednoglasne registre.

Re: Piccolo ili musette - kako prepoznati

Objavljeno: 28 Nov 2018, 08:58
od mikicucu
Postovanje.
A sopran je oboe? Jesam li u pravu?