DALLAPÉ

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Odgovori
VP62UE
16 basova
16 basova
Postovi: 19
Pridružio se: 05 Jan 2012, 23:14

DALLAPÉ

Post od VP62UE »

(prevod sa italijanskog, izvorni tekst dostupan je na http://www.dallape-accordions.com/, ažuriran 2004.)



Fabriku FABBRICA ARMONICHE MARIANO DALLAPÉ & FIGLIO osnovao je Mariano Dallapé, 1876. u mestu Stradella (Pavia).

Mariano Dallapé rođen je 1846. u mestu Brusino di Cavedine (u tom momentu, u sastavu austrijskog Južnog Tirola). Sa malo više od dvadeset godina, otisnuo se sa svojih planina i, kako se onda govorilo, sišao u Italiju, u potrazi za srećom. Našao je posao u Genova-i, kao miner (radovi na proširivanju luke).

Preuranjena eksplozija jedne mine ga je ozledila (ostao je hrom) i onesposobila za dalji rad, što ga je primoralo da krene nazad u rodni kraj, u Trentino. Srećom, imao je sa sobom svoj stari, rudimentalni, austrijski organetto, na kome je inače umeo da maestralno svira, što mu je omogućilo da, svirajući u kućama i krčmama na koje je usput nailazio, zaradi koliko je bilo potrebno za hranu i prenoćište.

Igrom sudbine, baš u mestu Stradella, zbog loma nekih metalnih sklopova, organetto je sasvim prestao da funkcioniše. Mariano Dallapé nije klonuo duhom, nastojao je da ga popravi. U tome je uspeo u toj meri da je popravljeni instrument bio kao nov, ali sa boljim zvukom i precizniji. Čudo! Mariano se, međutim, nije time zadovoljio. Željan da primeni neke od sjajnih ideja do kojih je dosao u toku popravke, a i da bi zadovoljio sopstvene muzičarske potrebe, odlučio je da napravi potpuno nov instrument, sa sasvim novim konceptom i sa bogatijim zvukom, koji je nedostajao rudimentalnom instrumentu sa malim brojem pratećih glasova, kao što je bio austrijski organetto.

Rezultat je bio izvanredan, priznanja su stizala sa svih strana, čak je u zaključku poglavlja HARMONIKA u Italijanskoj enciklopediji muzike napisano doslovno: "... najznačajnija ličnost koja je, intuicijom genija, uspela da u Italiji transformiše arhaični organetto u najkompleksniju i najkompletniju dijatonsku harmoniku "a cassetta", bio je naturalizovani stanovnik mesta Stradella, a trentinjanin po rođenju, Mariano Dallapé".

Preduzeće je uvek bilo u vlasništvu porodice Dallapé. Mariano-a je nasledio sin Onorato, i sam izuzetno talentovan, ali koji je umro iste godine kao i njegov otac (1928.). Nastavak aktivnosti preuzeo je na sebe Giuseppe, Mariano-v sinovac, koji je dao brilijantan doprinos ocuvanju i razvoju nasleđenog prestižnog imena. 1969. upravljanje preduzećem preuzeli su Giusepe-ovi sinovi - Mariano, Amleto i Fabio.

(kraj prevoda)


(prevod sa italijanskog, izvorni članak je objavljen u listu CORRIERE DELLA SERA, 9. septembra 2010, autor: Spatola Giuseppe)
http://archiviostorico.corriere.it/2010 ... 9030.shtml

ZATVARA SE FABRIKA HARMONIKA KOJA JE INSPIRISALA PAOLO-a CONTE-a (Paolo Conte, italijanski kantautor, tekstopisac i pijanista)

STRADELLA (Pavia) - Paolo Conte joj je posvetio stihove jedne svoje pesme. Ali, od utorka u Stradella-i, "gde su rođene sve harmonike ove ravnice", više ne kuca muzičko srce porodice Dallapé. Do kraja godine prestaće proizvodnja u ovom starom lombaradijskom preduzeću, osnovanom 1876. Porodica Dallapé, koju danas predvodi Amleto, osnivačev sin (greška pisca članka, prim. prev.), odlučila je da prepusti robnu marku grupi "Roland", japanskoj holding-kompaniji, svetskom lideru u proizvodnji elektronskih instrumentata. Harmonike iz Pavia-e nastaviće da žive, ali "na playback". Njihov zvuk biće semplovan i prebačen na digital media, tako da se ne izgubi "muzičko sećanje ravnice". "Ovo je neizbežna odluka" - kažu u porodici Dallapé - "uzimajući u obzir krizu u našem sektoru i nove muzičke ukuse". Kad je osnovano, preduzeće je imalo 4 radnika. 1898. bilo ih je 40, a početkom dvadesetog veka čak 300. Posle krize 1929. godine, proizvodnja harmonika je ponovo krenula punom parom tek posle Drugog svetskog rata. Ostatak je priča iz naših dana, Japanci koji kupuju deo istorije lombardijske muzike i Paolo Conte koji nas podseća na "slatki zvuk harmonike iz Stradella-e".

(kraj prevoda)

http://www.dallape-accordions.com/ - stari web-site DALLAPÉ, ažuriran 2004. i još uvek dostupan
http://www.roland.com/products/en/goPrd ... Page=finT1 - web-page ROLAND harmonika

(U prevodu sam ostavio izraz dijatonska harmonika "a cassetta"; da li je to prikladan izraz ili bi moglo da se na neki način prevede?)
Poslednja izmena od VP62UE u 14 Feb 2012, 18:47, izmenjeno 4 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1368
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: DALLAPÉ

Post od Webmaestro »

Sve pohvale za prevod, vrlo korisno za nas koji ne znamo italijanski. Pravila foruma nikako niste prekrsili, naprotiv, u koristi svima nama je da naucimo nesto novo. A sto se tice copyright-a ni tu ne treba da bude problema jer ste lepo stavili linkove do stranice odakle su preuzeti tekstovi i prevedeni.

Sto se tice izraza SEMPLOVANJE, to je rec koja se odomacila u srpskom jeziku u danasnje vreme elektronike, tako da je to sasvim prikladan izraz.
VP62UE
16 basova
16 basova
Postovi: 19
Pridružio se: 05 Jan 2012, 23:14

Re: DALLAPÉ

Post od VP62UE »

Na link http://www.youtube.com/watch?v=GtRCXPvs ... re=related zakačen je prilog o zatvaranju fabrike DALLAPÉ, prikazan 14 septembra 2010. u večernjem dnevniku 1. programa italijanska državne televizije (RAI1).

Iako je na italijanskom (pa, verovatno, za dobar deo posetilaca foruma jezički nerazumljiv), vredi pogledati jer se mogu videti i neki zanimljivi detalji: radionica, poslednji vlasnik - potomak osnivača - Amleto Dallapé, ...
VP62UE
16 basova
16 basova
Postovi: 19
Pridružio se: 05 Jan 2012, 23:14

Re: DALLAPÉ

Post od VP62UE »

Na link http://www.youtube.com/watch?v=EdtGMKEJ ... re=related zakačen je jedan, po sadržaju vrlo interesantan, audio-video zapis (s tačke gledišta filmskog zanata, moago bi da bude samo deo nečijeg ličnog arhiva, dragih uspomena, ... i ništa više).

Naslov priloga je "La fisarmonica di Stradella" ("Harmonika iz Stradella-e").

Zanemarujući jezik na kome govore učesnici u prilogu, zanimljivo je to što je zapis napravljen u samoj fabrici DALLAPÉ i što su, pored niza detalja vezanih za radionicu, konstrukciju instrumenta, ... pokazani i organetto diatonico koji je 1876. napravio sam Mariano Dallapé (01:25), harmonika diatonica s kraja 19. veka (01:49), hromatska harmonika iz 1905. godine (02:22), model SUPERMAESTRO (sa 2 glasa u cassotto-u - quarta i quinta, sa olakšanom kutijom, ukupna masa 10 kg - 04:25), model CATHEDRAL (05:38) ...

U poslednjem delu priloga, prikazan je i model ŠUMADIJA, koji učesnici u prilogu opisuju kao model sa de luxe opremom (maska iznad ventila - ispred desne ruke - ručno je izrađena), napravljena za jednog jugoslovenskog harmonikaša, Ciganina (za Italijane koji još uvek pamte Jugoslaviju, zajednički naziv za sve koji dolaze sa ex-YU prostora je jednostavno i kratko "Slavi" - što se čuje u prilogu - od Jugoslavi, tj. Jugosloveni), "prilagođena nacionalnom (muzičkom) ukusu".

Autor priloga je Vittorio Tripodo, a voditelj kroz prilog je Giuseppe Zaniboni (ne raspolažem detaljnijim podacima o njima).
Korisnikov avatar
Frenkie
16 basova
16 basova
Postovi: 26
Pridružio se: 04 Jan 2012, 21:28

Re: DALLAPÉ

Post od Frenkie »

Jedan zanimljiv video (mislio da nije do sada bio na forumu):

la fabbrica d´Armoniche - la fisarmonica di Stradella raccontata

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xna2j0jsO1k[/youtube]
Korisnikov avatar
steela
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 386
Pridružio se: 15 Avg 2012, 11:48

Re: DALLAPÉ

Post od steela »

da li radi jos fabrika dallape i guerrini??pozdrav
sve pohvale svaka cast!!!!
šokac
120 basova
120 basova
Postovi: 189
Pridružio se: 20 Sep 2011, 17:07

Re: DALLAPÉ

Post od šokac »

Ništa više,taraba,prašina i paučina po radionama!
Ali po oglasima stalno ispadaju neke "nove i originalne"..
Tobože sastavljaju ih od ostataka djelova..
Pa kad će se ta zaliha već jednom potrošit,nikad kraja!
Meni se ćini da to neko štanca negdje u 3 smjene od ko zna čega a da su originalni djelovi već odavno presušili,zato te nove jako i "valjaju"..
Korisnikov avatar
steela
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 386
Pridružio se: 15 Avg 2012, 11:48

Re: DALLAPÉ

Post od steela »

kada su stale koja je prija guerrini ili dallape?
cupavac
120 basova
120 basova
Postovi: 152
Pridružio se: 04 Jan 2012, 18:14
Lokacija: Dalmacija

Re: DALLAPÉ

Post od cupavac »

steela napisao:kada su stale koja je prija guerrini ili dallape?
Dallape od početka 2010, za Guerrini ne znam, kad sam bio kod njega 2009, još se mogla naručiti harmonika, čak su i web stranicu bili redizajnirali. Od prije nekoliko dana vidim da više nema web stranice Guerrinija...
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: DALLAPÉ

Post od Koca »

Primetio sam da neke Dallape imaju urezan natpis Dallape na plocici tonova a neke nemaju. Dali originali moraju imati natpise ili kako koja? Svojevremeno sam imao rucni rad Dallape (ja je narucio) i ona je imala natpise na svakom 5-6-om tonu ali nisam bio zadovoljan tonski i verovatno je bila neka 2. klasa a natpisi su radjeni kod domacih majstora. Siguran sam da neko koje imao originale moze ovo da prokomentarise, hvala.
Odgovori