Rastimovan ton

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: Rastimovan ton

Post od alek »

Proveriću sve. U početku nisam sumnjao na klapne već na tonove a sad ću ti reći razlog.
Ne mogu baš dobro da opišem zvuk koj se čuje, ali to mu dođe kao neko grebanje ili mešanje tonova neznam sad kako da opišem.
A stvar je što je prvo bilo samo kada je aktivan mussete registar, kako je vreme odmicalo to je počelo da se javlja i na ostalim registrima. Ali napominjem samo kad jako uvlačim meh. Pri sobnoj svirci je sve sasvim normalno.
Za sada su najveći problem crne dirke ali upropasti mi svirku i po neka bela.
A pitao sam da li problem može da eskalira jer je prvo počelo samo kad je mussete aktivan a kasnije se proširilo i na ostalim registrima. A što se tiče kabine, basson mi radi dobro, i klarinet je radio dobro, dok sad vidim da i on voli da zezne kad sviram jače. Znači u pitanju su prve dve oktave one gornje gde su tonovi veći ili neznam kako da se već izrazim. Znači ovog momenta mi jedino bez greške rade Accordion, Bandoneon, Violina, Sopran i Basson. Zato se plašim da vremenom ni ovi dobri registri ne otkažu. Poslednji mi je otkazao Organ koj mi je pored mussete i harmoniuma bio najomoljeniji.
Na primer imao sam sličan problem u bas strani. Tko su grebli svi basovi u tonu A, i Adur, i A mol i svi u tom redu. Kad sam otvorio harmoniku video sam da je meh priklještio kožicu i totalno je izgužvao na tom tonu. Ispeglao sam to lepo ispravio i sve je bilo ok. Posle sličnog problema u prim strani uradio sam isto ali na tonovima nisam primetion nikakvo mehaničko oštećenje. Tj sve su kožice bile na svom mestu, dalje od toga nisam mogo da procenim dal su oštećeni ili ne.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Rastimovan ton

Post od Koca »

Prvo da eliminises klapne i to tako sto ces skinuti deklu ukljuciti master i bez pritiskanja dirki samo zatvaraj meh (ne iz sve snage) i ako su klapne labave vazduh ce negde izaci, zapamti taj zvuk i nadji koja je to dirka, a zatim stisni tu klapnu rukom i ponovi postupak i vise se na toj klapi nece cuti, ali mozda jos i na nekoj drugoj. Vidi koliko ih ima. U sustini to je resiv problem i nece se stanje pogorsati.
mahe
48 basova
48 basova
Postovi: 56
Pridružio se: 30 Jun 2012, 13:43

Re: Rastimovan ton

Post od mahe »

Pozzz svima i ja imam jedan problem. Kada stisnem crnu dirku Dis u Bassoon registru i u kombinacijama sa njim, cuje mi se kao sistanje limica, kao da je tu neki limic a ne ton tj. kozica. :pudc8:
petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Pridružio se: 02 Jul 2011, 23:23

Re: Rastimovan ton

Post od petar3petar »

!
Poslednja izmena od petar3petar u 06 Sep 2012, 18:17, izmenjeno 1 put ukupno.
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: Rastimovan ton

Post od alek »

Koca brate.
Uradio sam sve kako si mi rekao. Skinuo sam deklu, aktivirao master i gurao meh. Jedina klapna koja je ispuštala zvuk bila je poslednja dirka bela. Znači zadnja dirka najniže na klavijaturi. Kada sam preciznije odredio to je clarinet u kabini. Znači klapne ispod same dekle su sve ok, jdeino vazduh propušta poslednja dirka na klavijaturi i to u kabini. Posle sam naravno menjao registre i ponavljao postupak. Npr kada je bason ukljucen ili ti velika kabina sve je u redu nigde ne izlazi vazduh i svi ostali registri koji nisu u kombinaciji sa clarinetom tj ne otvaraju tu rupicu. Kada su ukljuceni ostali registri koji imaju vezu sa clarinetom pa i sam clarinet, tačno se vidi da vazduh propušta klapna u kabini na zadnjoj dirci na klavijaturi.
Na osnovu toga sam ponovo posumnjao da slučajno nije oštećen pisak određenih tonova, ali kažem, ponovo sam otvorio celu harmoniku i nisam primetio neko mehaničko oštećenje, i sve kožice su na svom mestu.
mahe
48 basova
48 basova
Postovi: 56
Pridružio se: 30 Jun 2012, 13:43

Re: Rastimovan ton

Post od mahe »

petar3petar cuje mi se sistanje limica pored zvuka tona. Pomogao mi je prijatelj tako sto je drzao limove koji pokrecu registre (ono ispod samih registar) i onda se ne cuje nista osim tona. Kako bi mogao rijesiti taj problem? Pozzz
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Rastimovan ton

Post od Koca »

Alek! Normalno je da ce se cuti samo kad je u pitanju klarinet ili kombinacija sa njim kako ti to nije jasno? Ako recimo ukljucis Bason onda jedan suber otvara samo njega a ostala 3 subera zatvaraju ostala 3 glasa pa i klarinet , i zato vazduh nemoze od subera da prodje i podvuce se pod tvoju zadnju klapnu. Bice ti jasnije ako izvadis sve fasene i gledas sta se otvara a sta zatvara kad menjas registre. Ali eto uzmi jednu trakicu papira sirine 1 cm a duzine 10cm i uporedjuj pritisak klapni kada ga podvuces ispod klapni i probas ga vaditi na zadnjoj dirci i recimo na jos nekoliko. Mozda ce se labavo izvuci, a mozda ce i ici isto tesko kao susedne ali pri tome klapna ga pritiska jednim svojim delom a drugim ne, (klapna pod uglom naleze na patos) a to ces onda videti iz nutra kad skines fasene i gledas u patos sa donje strane klapne. Videces nejednako naleganje klapne a ona ipak vrsi pritisak na list jednim svojim delom. Trebalo bi da klapna bason dobro zatvara a klarinet slabije cim se on cuje.
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: Rastimovan ton

Post od alek »

Da sve to mi je i više nego jasno. Jasno mi je zašto se samo kod registara koji su u vezi sa klarinetom čuje zvuk sa te klapne ili ti zadnje dirke na klavijaturi.
Moj problem je što pri uvlačenju meha se mešaju tonovi kada pritiskam sve tri crne dirke u maloj oktavi (fis/ges, gis/as, ais/be) i prve dve crne dirke u prvoj oktavi (cis/des, dis/es). I to samo pri jakom guranju meha. A kad je neka žestoka svirka i kad se baš razvlači pored pomenutih dirki dolazi do nejasnoće tonova na svim dirkama u maloj i prvoj oktavi. Ali samo pri vraćanju meha nazad. Najizraženije grebanje je na dirki dis/es u prvoj oktavi.

Tako da ne mogu da povežem to da je uzrok grebanja tona povezan sa tom klapnom jer tonovi u maloj i prvoj oktavi su najveći pa su sve manji do teće oktave. Samim tim što su tonovi veći tu bi trebalo da ide više vazduha tako da ne bi trebalo toliko da bude opterećena ta zadnja klapna u trećoj oktavi. Dok npr ostale dirke u drugoj i trećoj oktavi rade sasvim normalno pri bilo kom intenzitetu uvlačenja i razvlačenja meha. :svirac:
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Rastimovan ton

Post od Koca »

Pa vidi ovo je sad nesto drugo jer si prvo rekao da kada ne pritiskas ni jednu dirku u masteru ( mozda i u dr.reg.) kod tebe se cuje ton ( ili vise). To je klapna.
Sada ti je ako razumem prilikom pritiskanja tona dobijas i jos fals prizvuk. Probaj na jednoglasnim registrima test tako sto ces ponavljati na istoj dirci gde se to cuje vise puta ukljucenje tog registra i to tako sto ces ga ukljuciti pa recimo cujes prizvuk, pa onda ides master, pa ponovo taj, pa ponovo, i to sve energicnije pritiskaj taj registar, mozda neces svaki put imati to sustanje ili prizvuk. Bez obzira sto je samo na sklapanje meha to ce verovatno biti automat registra. On ne zatvori lepo ostale glasove pa se vazduh podvuce negde pored odabranog glasa. A probaj isto sa skinutom deklom da ona negde ne vrsi pritisak na registre ili dirku. Mislim da ces morati kod majstora ali ne da ides sa dijagnozom kvara, nego da ti on popravi problem a sta je u pitanju tebe ne treba da interesuje. Veoma je pogresno da se oslonis na necije dijagnoze ko nikad nije video tvoju harmoniku i to ti ni jedan majstor nece reci preko telefona da je to to nego ce reci da mu dones harmoniku da je on vidi. Hrmonika je veoma slozen instrument a sama mehanika, ko bi to pomislio???
Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Pridružio se: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Rastimovan ton

Post od Tomina »

Jel se može sa onim štimerom za gitare i slične instrumente provjeriti jel dobar štim pojedinih glasova?

Pretpostavljam da treba štimer namjestiti na pravilnu frekvenciju harmonike (440 ili slično), i tek onda gledati rezultate?
Odgovori