Muzeji harmonika

Istorijat razvoja harmonike, muzeji, škole, vrste i tipovi instrumenta, harmonika u muzici Balkana i u svetu.
Odgovori
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Muzeji harmonika

Post od Webmaestro » 11 Sep 2012, 21:05

Internacionalni muzej harmonika u Kastelfidardu

slika

Internacionalni muzej harmonika u Kastelfidardu (Museo Internazionale della Fisarmonica Castelfidardo) u Italiji, otvoren je 1981. godine. U njemu se najpotpunije prikazuje istorija razvoja savremene harmonike. Tu je prikazano sve najznacajnije sto se dogadjalo u periodu od starog kineskog instrumenta shen do vremena Paolo Sopranija. Kopija shena nalazi se u izlozbenoj postavci u prvoj prostoriji, desno od ulaza u muzej, nedaleko od portreta Paolo Sopranija. Tu je i reprodukcija originalnog patenta harmonike Kirila Demijana, prvi modeli harmonika Sopranija, Busona, Rajsnera, Dalapea, Nikole Pacianija (Nicola Paziani) i drugih konstruktora, kao i prvi modeli Honera, ali i sva interesantna resenja harmonika nastala u periodu od 1890. do 1970. godine. Tu su i inovativna unapredjenja u finalnom oblikovanju instrumenta Fancelija, Volpija, Deira, Kramera i Piacole. Muzej sadrzi postavku prvobitne radionice i alata kojim je radio Paolo Soprani, kao i modele harmonika koji prezentuju karakteristicne faze razvojnih i tehnoloskih dostignuca.

slika

Muzej sadrzi preko 300 eksponata iz 22 zemlje sveta. Svi veliki biznismeni u oblasti produkcije harmonika su donatori eksponata muzeja. Jedan od njih je i Armando Bugari. U muzeju su izlozeni razni posteri. Tu je prvi album melodija izvedenih na harmonici koji je uradio Pjetro Deiro, kao i niz drugih zanimljivosti. Muzej ima prosecnu posetu od oko 12 000 posetilaca godisnje.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Muzeji harmonika

Post od Webmaestro » 11 Sep 2012, 21:18

Muzej harmonika "Mariano Dallape" u Stradeli

Muzej harmonika "Mariano Dallape" u Stradeli u Italiji (Civic Accordion Museum "Mariano Dallape") otvoren je u znak priznanja Marianu Dalapeu za njegov istorijski doprinos razvoju harmonika. Osim toga, to je i priznanje coveku koji je svoj zivot posvetio harmonici i ceo svoj radni vek proveo u Stradeli. Muzej je posebna atrakcija za ljubitelje harmonika, jer su u njemu prikazana sva razvojna dostignuca harmonike, od prvobitnih modela do modernih resenja. Kolekcija harmonika izlozena je u Kulturnom centru Stradele (Centro Culturale Polivalente), gde je i velika biblioteka i internacionalni istorijski muzej. Postavka muzeja ima tri osnovna dela.

Prvi deo sadrzi dokumentarni prikaz prve Dallape harmonike iz 1876. godine, sa fotografijama licnosti koje su razvijale industriju proizvodnje harmonika u Stradeli, kao i kompletan vremeplov razvoja:
slika

Drugi deo obuhvata reprodukciju originalnih alata koji su korisceni u proizvodnji, kao i promene nastale kroz razvojna unapredjenja, pojedinih delova harmonike:
slika

U trecem delu je prikaz instrumenata koji obuhvata prve prototipove i kompletnu kolekciju svih Dallape modela koji su do danas razvijeni:
slikaAvatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Muzeji harmonika

Post od Webmaestro » 11 Sep 2012, 21:38

Muzej harmonika u Klivlandu

Muzej harmonika u Klivlandu u SAD (Cleveland Accordion Museum) ima postavku od 200 harmonika. To su reprezentativni modeli i karakteristicna konstrukcijska i dizajnerska resenja raznih proizvodnjaca u svetu. Uglavnom su izlozene klavirske harmonike, i to oni modeli koji su bili u raznim vremenskim razdobljima popularni na americkom prostoru. Muzej pokazuje fenomen harmonike u Americi, koju donose italijanski doseljenici i formirajuci orkestre sire njenu popularnost. Pored toga oni otvaraju radionice i razvijaju tehnologiju proizvodnje ovog instrumenta.

Ovaj muzej ima najbogatiju zbirku (od oko 10 000 muzickih dela za harmoniku) i 300 fotografija najpoznatijih izvodjaca na harmonici. Poseduje veliki broj slika, postera i drugih eksponata. Smesten je u privatnoj kuci velikih zaljubljenika u harmonike Dzeka (Jack) i Kejt Vajt (Kate White).

slikaAvatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Muzeji harmonika

Post od Webmaestro » 13 Sep 2012, 14:26

Muzej "Petosa" u Sijetlu

slika

Muzej Petosa Accordion Museum prikazuje razvoj harmonike u poslednja dva veka. Postavka ima 140 modela harmonika, od kojih su 100 proizvedene pre 1900. godine. Muzej poseduje prvu klavirsku harmoniku koju je proizvela firma Paolo Soprani u Italiji 1897. godine. Pored toga ima i harmoniku sa uniformnim rasporedom dirki, koju je patentirao Dzon Rojter. Postoje izlozene i harmonike proizvodnje Guerrini iz San Franciska, gde je radio Karl Petosa koji je osnivac kompanije za proizvodnju harmonika Petosa. Vlasnik muzeja je njegov sin Dzoe Petosa, koji je nastavio proizvodnju harmonika i vodjenje firme. U muzeju su prve harmonike italo-americke firme Excelsior i prvi modeli Dallape harmonika. Takodje, posetioci mogu videti i prvu Petosa harmoniku proizvedenu u Sijetlu 1922. godine.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Muzeji harmonika

Post od Webmaestro » 21 Okt 2012, 22:39

Galerija harmonika u Ikalinenu

Galerija harmonika nalazi se u okviru Instituta za harmoniku u gradu Ikalinenu u Finskoj. Galerija raspolaze postavkom od 70 karakteristicnih modela harmonika, svih vrsta i tipova.

slika

Institut za harmoniku nalazi se u Ikalinenu 50 kilometara severno do Tamperea (Suomen harmonikkainstituutti Soitinkeskus Akordia). To je jedinstven naucno - obrazovni institut, otvoren 1980. godine. Program njegovog rada je odredjen programom drzavnog ministarstva Finske. U institutu je sediste muzicke organizacije "Kuca harmonike", sa skolom za izvodjace na harmonici i elektronskim studiom za snimanje muzickih dela.

Danas je veoma intenzivan istrazivacko - razvojni rad u oblasti novih tehnologija, koje imaju primenu u razvoju moderne harmonike. Pored toga sto postoji institut za ovaj instrument, postoje i nauzni simpozijumi medjunarodnog karaktera, sa temama vezanim za harmoniku kao instrument, za novitete u stvaralastvu muzickih kompozicija za harmoniku, kao i za mesto harmonike u orkestrima. Jedan takav simpozijum odrzan je od 23 - 26. maja 2001. godine u Sent Galenu u Svajcarskoj. To je bio Internacionalni simpozijum za harmoniku (Internationales Akkordeon Symposium St. Gallen), sa temama u oblasti tehnika sviranja, tehnologija izrade, odrzavanja i reparacije harmonika, improvizacija na harmonici, znacaja Italije u razvoju harmonike kao instrumenta. U okviru simpozijuma koji je organizovala Muzicka akademija Sent Galena (Musikakademie St. Gallen), izvedeni su koncerti, recitali, vece dzeza, razni kursevi za soliste i orkestre. Simpozijum je okupio profesore harmonike, studente i ucenike, muzicke pedagoge i graditelje instrumenata, a u cilju daljeg usavrsavanja harmonike i njene vece zastupljenosti u muzickoj umetnosti.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Muzeji harmonika

Post od Webmaestro » 18 Avg 2013, 15:26

Muzej harmonika u Trosingenu

U nemačkom gradu Trosingenu niz godina bio je evropski centar razvoja harmonike. Ovaj grad istorijski je vezan za harmoniku, što je dovelo do otvaranja muzeja "Harmonica". Muzej ima 500 kvadratnih metara izložbenog prostora, na kome je bogata postavka, koja sadrži blizu 25 000 modela usnih harmonika. Prikazani su različiti modeli i tipovi dijatonskih i klavirskih harmonika proizvodnje Hohner, kao i kompletan istorijat razvoja ovih instrumenata.

slikaAvatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Muzeji harmonika

Post od Webmaestro » 18 Avg 2013, 15:43

Muzej "Carl Jularbo" u Švedskoj

Karl Jularbo (Carl Jularbo 1893 - 1966) bio je legendarni harmonikaš koga su savremenici zvali "švedski kralj harmonike". U znak priznanja njegovom životnom umetničkom delu, na stogodišnjicu rodjenja otvoren je 1993. godine memorijalni muzej "Carl Jularbo" u švedskom gradu Avesta. Muzej poseduje kolekciju 1700 sakupljenih eksponata. Tu je uredjenja prostorija u kojoj je virtuoz na harmonici Kale Karlson (Kalle Karlsson) provedo detinjstvo učeći sviranje od Karla Jularboa, sa izloženom njegovom originalnom harmonikom.

slika

Drugi deo muzeja prikazuje otvoren podijum za igru u karakterističnom švedskom pejsažu u kakvom je živeo i svirao Karl Jularbo. U trećem delu je prikazan autentičan stari grad u Stokholmu gde je boravio Karl kao sedamnaestogodišnjak. Muzej poseduje i 1577 snimaka skandinavskih melodija, medju kojima 158 dela napisanih za harmoniku, pa su njegovi česti posetioci muzički stručnjaci i izvodjači iz cele Skandinavije. Mnogi izvodjači dolaze da čuju muziku Karla Jularboa sa sačuvanih tonskih zapisa, sa željom da nastave njegov izvodjački stil.Odgovori