Sava Jeremic (frula)

Drveni i limeni: klarinet, frula, saksofon, truba, flauta...
Odgovori
Korisnikov avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 543
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Sava Jeremic (frula)

Post od accordionist »

Slika

- Sava Jeremic rodjen je 13. januara 1904. godine u selu Poslon nedaleko od Raznja.
- Jos dok je bio decak otac mu je poklonio frulu, koja ce izmeniti njegovu sudbinu i kasnije ga proslaviti.
- Kao mladic radio je pinterski posao (pravio je burad i bacve), ali po nagovoru rodjaka ostavio je taj posao i otisao u Radio Beograd na audiciju (to je bilo 1936. godine). Na audiciji je svirao pred Mihajlom Vukdragovicem i Vlastimirom Pavlovicem - Carevcem. Bio je prvi koji je na fruli svirao polutonove (do tada se verovalo da to na fruli nije izvodljivo). Odusevljeni njegovom svirkom odmah su ga primili u orkestar gde je svirao sve do 1958. godine to jest do penzionisanja.
- Nastupao je uvek odeven u narodnu nosnju, svirao je sa mnogim orkestrima pa i sa legendarnim Radojkom i Tinetom Zivkovic.
- 06. jula 1953. godine na Medunarodnom festivalu folklora u Langolenu kod Londona osvojio je prvo mesto sa kolom Paracinka.
- Za njegove zasluge drzava mu je dodelila orden sa srebrnim zracima.
- Autor je mnogih kola, pored spomenute Paracinke tu su i Palilulka, Razanjsko kolo, Krusevacko kolo i mnoga druga koja se i dan danas sviraju sirom Srbije.
- Umro je 21. aprila 1989. godine i sahranjen u Beogradu.
- Kulturno umetnicko drustvo iz Raznja nosi njegovo ime, i zajedno sa Skupstinom opstine Razanj svakog jula organizuju manifestaciju "Dani Save Jeremica". Vlada Republike Srbije 2002. godine proglasila je kucu Save Jeremica za spomenik kulture.
Odgovori