DIWALL

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Jaric_T_Zivadin

Re: DIWALL

Post od Jaric_T_Zivadin »

Zeljko i ta diwall je sastavljena od verovatno istih delova kao i te u italiji. A sto se tice samog kvaliteta, tj zavrsne obrade svi su tu negde. I ne trude se nesto previse po tom pitanju. Niko od njih vise ne pravi svoje delove nego sve kupuju i sastavljaju kako njima odg. Znam da su do skoro svi bili u frci jer je proizvodjac klavijatura bio bolestan, a nema ko drugi da im isporuci. Ne dal su i kako to resili...
Tako da ne vidim tu neku preveliku razliku. -Slusao sam neke modele tih harmonika i cak su mi neke zvucale mnogo bolje od nekih novih italijanskih. Lepse i zdravije su se te harmonike javljale. Tako da ne podrzavam zaziranje od tih harmonika bez obzira sto neko rece da majstor koji ih radi "nije sladak". U svakom slucaju ne znam coveka i necu da tvrdim kakav je, ali znam da nije neznalica!
Treba otici, probati, pa onda doneti sud.
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Postovi: 191
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21
Lokacija: Beograd

Re: DIWALL

Post od zex »

U suštini da, većim delom se slažem sa tobom. Osim u jednom, iako svi koriste manje više iste delove, italijanski majstori ipak odrade pedantnije posao. To je moje skromno mišljenje, na osnovu mog skromnog iskustva i prilike da vidim uživo mali broj novih italijanskih harmonika (da ne reklamiram marku), dok sam domaćih video više komada. Naravno, ne želim da kudim ni jednog proizvodjača, svako pravi najbolje što zna, i svakome treba dati šansu i, naravno, probati instrument i doneti sud.
Jaric_T_Zivadin

Re: DIWALL

Post od Jaric_T_Zivadin »

zex napisao: 19 Dec 2018, 23:46 U suštini da, većim delom se slažem sa tobom. Osim u jednom, iako svi koriste manje više iste delove, italijanski majstori ipak odrade pedantnije posao.
-Vazi... :roll: Pa oni su svi do jednog prevaranti par elkselans. -Svi gledaju da uloze sto manje a da naplate sto masnije.I ako nemas neku vezu ili srecu, dobre su ti sanse da fasujes nesto sa felerom jer se kod njih nista ne baca, a propusti su takodje nesto sto im nije strano. Mnogo italijanskih harmonika je po dolasku do kupca, ubrzo zavrsilo na servisu kod nekog naseg majstora sirom bivse sfrj, kako bi to bilo "TO". I to je cinjenica.
Sustina mog izlaganja je da stvari nisu crno bele i da nikako ne treba zauzimati stranu. Nisu cvece ni italijani ni nasi.
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: DIWALL

Post od alek »

Harmoniku iz naslova nisam probao. Majstora iz naslova jesam upoznao. Čovek ne uliva poverenje, upravo je ono što je @Jarić_T_Živadin rekao za Italijane. Znači ako nemaš jaku vezu, preporuku, poznanstvo, onda kupuješ mačku u vreći. Ako si već poznati harmonikaš, onda može i popust i dogovor i sve jer tako dobija na marketingu. Ako si amater ili manje poznat onda treba dobro da se oznojiš da bi došao do dobre harmonike.
Ja tu harmoniku ne bih kupovao. Naročito ne za te pare.
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Postovi: 191
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21
Lokacija: Beograd

Re: DIWALL

Post od zex »

Ne razumem taj deo "kupuješ mačku u džaku"... Da li to znači da ti poručuješ harmoniku i plaćaš unapred, pa šta ti naprave to ti je? Ja ne verujem da se koristi taj princip kod većih italijanskih proizvodjača, ali ako je tako, onda takva kupovina nema nikakvog smisla. Znam da domaći proizvodjači tako funkcionišu, s obzirom na jako mali broj harmonika koji naprave. Ali kako da kupiš nešto što ne možeš da probaš. Još jedan od mnogo razloga zašto nisam za opciju nova harmonika, jer za manje ili isto para možeš da dobiješ mnogo bolji instrument.
Ali opet kažem, sve zavisi na kakav komad naletiš. Što bi vi rekli, ko ima sreće :D
cupavac
120 basova
120 basova
Postovi: 152
Pridružio se: 04 Jan 2012, 18:14
Lokacija: Dalmacija

Re: DIWALL

Post od cupavac »

zex napisao: 21 Dec 2018, 01:18 Ne razumem taj deo "kupuješ mačku u džaku"... Da li to znači da ti poručuješ harmoniku i plaćaš unapred, pa šta ti naprave to ti je? Ja ne verujem da se koristi taj princip kod većih italijanskih proizvodjača, ali ako je tako, onda takva kupovina nema nikakvog smisla. Znam da domaći proizvodjači tako funkcionišu, s obzirom na jako mali broj harmonika koji naprave. Ali kako da kupiš nešto što ne možeš da probaš. Još jedan od mnogo razloga zašto nisam za opciju nova harmonika, jer za manje ili isto para možeš da dobiješ mnogo bolji instrument.
Ali opet kažem, sve zavisi na kakav komad naletiš. Što bi vi rekli, ko ima sreće :D
Da, gotovo svi talijanski proizvođači traže uplatu avansa, cca 20-30% vrijednosti instrumenta.
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: DIWALL

Post od alek »

Upravo tako. Oni traže garanciju da si siguran kupac. Ja sam lično kontaktirao fabruku koja proizvodi Bugari Armando. Dobio sam odogovor u roku od dva dana. Napisali su mi da moram da uplatim 50% unapred, i da čekam od 14 do 16 nedelja da se harmonika napravi. Isti je princip i kod domaćih majstora. Neće čovek od svojih para da kupuje delove, nego uplatiš unapred određenu sumu, a ostalo po završenom poslu. E sada razmišljaj šta bi se desilo ukoliko ti se harmonika ne dopadne. Da ti vrati pare neće sigurno, ali će da prepravlja da mrljavi i na kraju hoćeš-nećeš, ima da je uzmeš jer svakako ti je propalo 50%. Zato je najbolje da imaš jaku vezu ili preporuku, da bi majstor dao sve od sebe da to bude dobra harmonika.
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Postovi: 191
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21
Lokacija: Beograd

Re: DIWALL

Post od zex »

Mislio sam da to nije slucaj sa vecim proizvodjacima (Pigini, Bugari, Scandalli itd), ali ako je tako onda je to zaista lutrija. Ja nikada ne bih pristao na takav dogovor, osim ukoliko se neka marka zaista ne proslavi nekim svojim modelima, sto je u danasnje vreme tesko izvodljivo.
...upravo danas sam naisao na nove video klipove, predstavljanje diwall harmonike
https://www.youtube.com/watch?v=TBzwXUi53RU
https://www.youtube.com/watch?v=Q9XN9kDEo3o
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: DIWALL

Post od alek »

Ovo je nešto drugo. Ovde čovek kaže da će biti par komada. Znači dođeš, probaš i kupiš koja ti se sviđa. Ali da uplatiš 50% i da čekaš da se napravi harmonika i posle ako ne valja, onda pojeo vuk magarca :)
Preslušao sam ove linkove sada što si postavio, i dalje mislim da ova harmonika ne vredi 5000e, čak ni 4000e. A mislim da se ni Darku baš i ne sviđa, ali eto čini uslugu čoveku pa ga malo reklamira.
Neću da kačim linkove, da ne vučem temu u drugom smeru. Možda bi trebalo da posebno otvorim temu o tome. Ali potraži na youtube harmoniku MELOS što je napravio majstor iz Skoplja Kiro Šiškovski. Ja sam tu harmoniku probao i meni se sviđa kako zvuči.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: DIWALL

Post od Koca »

Bas tako i meni se svidja ali sam Melos slusao na mikrofonu sa pratnjom a ovu uzivo i Melos svira decko koji razvaljuje. Ipak treba probati. Alek ako imas taj link postavi pa cemo preslusati.
Odgovori