SOPRAN (flute) registar

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
mali harmonikas
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 318
Pridružio se: 15 Nov 2018, 08:12

Re: SOPRAN (flute) registar

Post od mali harmonikas »

Kale napisao: 16 Avg 2019, 11:21 Auff ! :zbunjen: Sada mi je sve jasno i dalje mogu sam da nastavim .. :? ….ili ipak ne, idem da nadjem nekog majstora. ;)

Hvala za savete ! :cool:
Majstora, prica mi jedan majstore kao mu donesu harmoniku ne možes je vise sastaviti nitko nakon njih
petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Pridružio se: 02 Jul 2011, 23:23

Re: SOPRAN (flute) registar

Post od petar3petar »

Pozdrav
Nije me dugo bilo
Ovaj problem izvediv je na više načina.
Jedan od načina je opisan.
Po meni bi u ovom slučaju bilo najbolje postaviti novu registar mehaniku koja ne bi imala
master registar na reg mehanici već samo sa strane. Tada bi se dobio raspored registara kao na Guerrini President.
Moguće je uraditi i tako da se ne cvikaju i ne nitaju šiberi na reg. automatu, već da se na jednom dijelu šibera koji otvara malu kabinu ušarafi jedan izboj od cca 2 cm i probije kroz platno na maski. U tom slučaju da bi dobio sopran potrebno je stisnuti violin registar i pomaknuti, dolje ili gore pomoću inplantirane poluge odnosno tog izboja, malu kabinu da se zatvori.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: SOPRAN (flute) registar

Post od Koca »

Ovaj 3. nacin je intresantan jer bi pravio i ostale nedostajuce kombinacije glasova (registre), jedino sto je ukljucunje takvih kombinacija u 2 poteza. Tako se ukljucenjem mastera i te izvedbe dobija ostar harmonijum, mizet se transformise u ostru obou, akordeon u saxofon (po nazivima registara Guerrini).

Neko pravi i varijaciju ovog nacina tako sto umesto te izvedbe pokvari jedan registar koji mu sluzi samo za izkljucenje nekog glasa (ne ukljucuje nista), isto se radi u 2 koraka. Moje je misljenje da 2+2 harmonika treba imati 15 registara pa ko sta voli nek izvoli jer ne znam da li ce neko ovo predhodno koristiti zbog toga jer ce mozda zakasniti u naredni takt jer pritiska 2x registre.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 603
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Re: SOPRAN (flute) registar

Post od sampionce »

:o :shock: :?
Moram da priznam da me JAKO cudi da jedan iskusan majstor kao Vi predlaze kvarenje "originalnosti" instrumenta, a secamo se svi koliko ste insistirali na tome. Pri tom, ne ulazeci u funkcionalnost tog ostvarenja, nisam ni najmanje siguran koliko bi se taj "zahvat-u-dva-koraka" dopao vecini harmonikasa...
petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Pridružio se: 02 Jul 2011, 23:23

Re: SOPRAN (flute) registar

Post od petar3petar »

sampionce napisao: 09 Sep 2019, 17:56 Moram da priznam da me JAKO cudi da jedan iskusan majstor kao Vi predlaze kvarenje "originalnosti" instrumenta, a secamo se svi koliko ste insistirali na tome. Pri tom, ne ulazeci u funkcionalnost tog ostvarenja, nisam ni najmanje siguran koliko bi se taj "zahvat-u-dva-koraka" dopao vecini harmonikasa...
Ako ovo ide mene, ja i dalje stojim iza toga da je originalnost na prvom mjestu, međutim neki ljudi zahtijevaju da imaju sopran registar. Ovim trećim načinom, u dva poteza, se na originalnosti praktički ništa ne gubi. Ako harmonika dođe nekome drugome u ruke koji inzistira na originalnosti, taj dodatak se jednostavno odstrani i postavi novo platno. Ostaje samo rupica promjera 1.5-2 mm na djelu reg mehanike gdje je bio uvrnut vijak koji je služio kao poluga.
I u slučaju kada se postavlja nova registar mehanika ne gubi se na originalnosti. Po potrebi se stara vrati u prvobitni položaj i problem riješen.
Odgovori