Cake za sviranje basova

O tehnici sviranja.
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Postovi: 191
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21
Lokacija: Beograd

Re: Cake za sviranje basova

Post od zex »

Prilikom orkestarske svirke tj kad harmonikas ima i ritam sekciju (bas, gitaru, klavijaturu) nema potrebe da svira i levu stranu jer se ona ne cuje - nije ozvucena. Harmonikas i ostali clanovi orkestra svakako moraju biti u istom ritmu, nema tu govora o izbacivanju iz takta.
Glavni razlog ne-sviranja leve ruke je potrosnja vazduha. Svaki odsviran ton na bas strani potrosi prilicno vazduha iz meha, pa sad izracunajte koliko je to manje poteza razvlacenja-vracanja meha na prosecnoj svirci. Inace, istina je da mnogi harmonikasi ne razviju dovoljno levu ruku, pretpostavljam zbog ranog pocetka sa "tezgarenjem" ili nedovoljne zainteresovanosti, ali svakako vam preporucujem da ne zapostavljate levu ruku. Iako, u nasoj narodnoj muzici, snimaju se dela pretezno orkestarski u klasicnoj muzici se dela na harmonici snimaju kompletno (desna i leva strana). U narodnoj muzici je najpoznatiji po tome bio Jovica Petkovic, a da ne pricamo o njegovoj vestini sviranja levom rukom.
Neven Radanovic
16 basova
16 basova
Postovi: 28
Pridružio se: 25 Sep 2019, 01:12

Re: Cake za sviranje basova

Post od Neven Radanovic »

A kako početnik da razvije sviranje basova, tj lijevu ruky uopšte, jel imate neke savjete i vježbe možda?
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Cake za sviranje basova

Post od Koca »

Rekao sam vec jednom ako nema u notama pokusaj da skines po sluhu prvo na desnoj strani pa prebaci na levu. Utisaj visokotonce, pojacaj bas a najlakse je da pustas u nekom programu gde mozes da transponujes basove sto vislje kako bi podsecali na desnu stranu ( da budu tanji) pa lagano kad pronadjes na desnoj strani potrazi ta dugmad na levoj. Nije lako pa pocni sa laksim stvarima. Srecno.
Firotti Elegance
Nema harmoniku
Postovi: 13
Pridružio se: 10 Jul 2018, 11:02

Re: Cake za sviranje basova

Post od Firotti Elegance »

adonis86 napisao: 07 Apr 2020, 17:49 A da li je možda to izostavljanje akorda dio aranžmana? Napr pogotovo u orkestru, gdje jedni sviraju bas a ovi drugi kontru? Da se ne bi medjusobno izbacili iz takta.
Koliko znam ima i takvih slučajeva, što je svakako bolja opcija jer u takvim bendovima uvek ima barem bas gitara i bubnjevi, što je sasvim dovoljno za ritam sekciju i drugi instrumenti nemaju razlog da se "ubacuju"
Odgovori