Хармоника за леваке

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 603
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Хармоника за леваке

Post od sampionce »

Поздрав друштво.

Тема није зај...ција, већ озбиљно питање...

Наиме, ћера је изразита левакиња, али изразита! Недавно је изразила жељу да се посвети хармоници, и паде ми на ум ствар да нисам никада видео клавирну хармонику за леваке (”обрнуту”). :o

Да ли сте ви икад видели ОВО (ово је наравно фотомонтажа, а бренд је онако узет, да буде илустративније...):
Slika
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Postovi: 191
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21
Lokacija: Beograd

Re: Хармоника за леваке

Post od zex »

Pravilno se kaze i pise levoruk, a ne levak. :roll: Ali da ne dosadjujem s tim, ni ja ne volim ljude koji ispravljaju pravopis. :D
Mislim da je bila ovde vec neka tema vezano za tvoje pitanje, ali ne secam se sta je sve pisano. Verovatno bi to bio jedan eksperiment, ali moguce je svakako napraviti takvu harmoniku.
Verujem da ima dosta levorukih harmonikasa pa sviraju normalnu harmoniku, to je sve stvar vezbe. Isto vazi i za druge instrumente, mada su gitaristi i bubnjari skloni da okrenu. Nikad nisam video da neko svira violinu, celo ili klavir kontra. Sve se to navezba, bitan je samo rad i naravno talenat.
Jedino sto je harmonika nezgodan instrument za zene. Uvek bih pre preporucio bilo koji drugi instrument.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 603
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Хармоника за леваке

Post od sampionce »

Било би исправно исправити :D с обзиром да је ”левак” ово...
Slika

... а и ја сам схватио да сам направио грешку кад сам већ притиснуо дугме за слање, али авај! Нажалост, овај форум не допушта корекције сопственог текста (а било би корисно) тако да... уважавам примедбу, мада... због прецизности ваља рећи да српски језик допушта обе варијанте левак и леворук као и дешњак и деснорук (ово последње не памтим да сам икад чуо). Не знам какав је случај што се синтаксе тиче у другим језицима ”региона”.

Сагласан сам да је све ствар вежбе (уосталом, и Надал је тзв. ”лажни” левак/леворук), али свако од нас воли да се осећа сигурније у извођењу било чега (спорт, музика, свакодневне активности) уколико му то јача страна (у физиолошком смислу) допушта.

Што се тиче ”леве” хармонике сигуран сам да би био изазов јер би се поприличан број ствари морао направити инверзно, али одређен број компонената би се без проблема могао употребити из постојеће, тј. десне конфигурације.

Жена које свирају хармонику има поприлично, нарочито у класичној музици. Е сад, стојећа форма музицирања, готово ИСКЉУЧИВО Балкански ”изум”, је ипак лакша мушкарцима за извођење, нарочито уколико то подразумева дуготрајан наступ.
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: Хармоника за леваке

Post od alek »

Пази овако, нема ту леворук-деснорук, левак/дешњак. Инструмент је такав какав јесте и такав се свира. Раније сам мислио исто као и ти али ново искуство ми говори следеће:
Син иде у музичку школу и свира клавир. Свира исто и левом и десном руком. Све што одсвира десном може да одсвира и левом. Учили га тамо професори, ко је мени крив што сам самоуки свирач. Али пази сада ово, ћерка свира гитару и уз њу почео и ја да учим. Мислио сам да је мени лева рука мртва од оних басова на хармоници јер када год бих сео за клавијатуром нисам знао шта да радим с левом руком али све се навежба. Клавијатури нисам придавао неког значаја јер ме стварно не занима, волим хармонику и то је то али уз ћерку сам почео да учим и гитару и ту је сада систем инверзан што ти кажеш. На гитари више ради лева рука а десна служи да трза оне жице. Обрнути редослед у односу на хармонику. На хармоници лева рука свира бас што би се рекло шаблонски (иако има доста хармоникаша који опасне прелазе праве и чак солирају на басовима) док десном руком мораш да будеш спретнији. Са гитаром је другачије, у левој треба да будеш спретнији док десна служи за неке шаблонске потезе.
Закључак, ако сам ја као хармоникаш могао да научим гитару и да активирам леву руку која ми на хармоници није била толико активна онда и ћера може лепо да навежба хармонику без обзра што је, како ти кажеш, изразити левак.
Вежба, вежба и само вежба.
:D :svirac:
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Postovi: 191
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21
Lokacija: Beograd

Re: Хармоника за леваке

Post od zex »

Da, ima dosta zena harmonikasica, kako nasih tako i svetski poznatih i priznatih i to je za postovanje. Da ne budem pogresno shvacen, nisam protiv toga, ali svakako zbog njihove anatomije je nezgodno, harmonika je instrument koji je nezgodan zbog tezine i pozicije pa makar stajala na krilu dok sedi. To je ipak preko 10kg.
S druge strane, ako je bas resena da to bude harmonika, ne treba joj uskratiti zelju. Svima nama ovde je harmonika instrument van svake konkurencije, samo kazem da ima zenstvenijih instrumenata koje bih pre preporucio za zene.
Ako se radi o klavirnoj harmonici, tu zapravo samo treba okrenuti fasene/tonove, fizicki desna strana ostaje ista, samo se okrene :D Dok bi bas strana morala da se radi u potpunoj kontri u odnosu na standardnu harmoniku. Ali svakako bespotreban eksperiment :)
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Хармоника за леваке

Post od Koca »

Pa i nama desnjacima u pocetku su teski basovi tako da mislim da bi devojcica mogla to da savlada na standardnoj harmonici. Svakako je harmonika veliko odricanje.
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: Хармоника за леваке

Post od alek »

У то име ево једне приче/вица:

Отишао странац у Њујорк, добио од пријатеља карте за концерт у Карнеги холу али није знао како да дође до сале. Успут је зауставио једног старијег пролазника и питао га је: "Извините, да ли можете да ми објасните како да дођем до Карнеги Хола?"
Старији господин му одговара: "ВЕЖБАЈТЕ, ВЕЖБАЈТЕ, ВЕЖБАЈТЕ" :svirac: :svirac: :svirac:

Пролазнк је иначе био диригент у пеннзији. :D :D :D
Odgovori