Strofa
Re: Strofa
Баш сам размишљао да скидам нешто од Павкета па чим будем дошао дотле пишем како и шта мени одговара 

Ja sam na dugmetari samo Kosmajski biser skinuo, ali tu je zadnji deo laksi na dugmetari, upravo isti ornamenti o kojim sam pricao napred.
Koco izvini na zakasnjenju odgovora razmisljao sam bas sta da kazem na ovo, gle znaci mordent 353-424 recimo zadnji deo kosmajskog bisera to je DFD CisHCis se najbolje dobija kad se svira 353-424 a moze se svirati 343(d na f ispod isti red) 424, u ostalim slucajevima koje si naveo ruka mora da leti sa prsta na prst sto u "teoriji dugmica
" nije pozeljno. Poenta ciste sumadije na dugmetari da nikad prst ne prelece i ne ponavlja isti ton. Sto je kod klavirne mnogo drugacije a znam jer sam je svirao. Sve te ideje koje imas su uticajno klaviraske ako me razumes. I takve ideje najvise daju smisla kad na dugmetari sviras orijental, juzni vetar, siptariju......

Da tako je za Kosmajski biser u zadnjem delu tako i sviram, ja sam pricao da je tako odsecnije, vise razdvojeno a da je vise vezano i brze je ako ides 353-212 tako da u istom redu su 2,3 i 5. prst a palac u redu iznad. Kod Kemisovog kola zadnji deo opet imas isti fazon koji se ponavlja 3x zaredom pa u 2. ponavljanju mi lakse legne kako sam napisao. U notama Kemis pise 434-323 sto mi je previse krivljenje sake na dole. Probao sam svakako.
Kemis je dosta ubacivao u svoj prstored prstored iz klasicne muzike npr krnjevacki prstored c dur kroz prvi pomocni, klasicarski ide 23412343 sve u troredu prvom. Kad se pomesaju oba nastane preko 10tak varijacija.
Kemis je u pocetku zeleo da sakrije rapored tako sto je meh vukao ispred i malo bocno se okrene pa je zaklanjao saku, to smo secam se komentarisali.
Nisam to znao, sad videh na snimcima bas kakva filozofija 

Vec sam rekao da je na onom takmicenju 5 najbooljih harmonikasa (necemo o kriterijumu ulaska u uzi krug) Dejan Kostic za mene pobednik. Ovo je sada uradio u Kemisevom stilu, inace pratim ga od 2000- ih, skidao sam dosta stvari od njega i to kada mi i nije bilo jasno sta je odsvirao pa je to posle vremenom postalo jasno. U pocetku je svirao zive svirke na romskim veseljima, secam se on i pokojni Mica Nikolic na jednom DVD-u jos ga imam. Nakon toga izasao je snimak duela Dejana Kostica i Marijana Meksikanu u Rumuniji na jenom decijem rodjendanu koji je bio veoma spektakularan sto sam isto postavio na forumu u postu Biljane Pavkovic. Dzoga preslusaj Katarinino kolo!
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31