Elektronske harmonike

Istorijat razvoja harmonike, muzeji, škole, vrste i tipovi instrumenta, harmonika u muzici Balkana i u svetu.
Odgovori
Korisnikov avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1368
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Elektronske harmonike

Post od Webmaestro »

ELEKTRONSKA HARMONIKA

Razvoj elektronskih muzičkih instrumenata počeo je 1928. godine kada su pronadjeni Martenoovi talasi. Četrdesetih godina prošlog veka pojavili su se složeniji instrumenti na bazi zvučne sinteze. Daljim razvojem elektronike i modernih elektronskih muzičkih instrumenata, šezdesetih godina prošlog veka razvijena je i elektronska harmonika. U internacionalnoj muzičkoj terminologiji ona se naziva MIDI harmonika, po skraćenom nazivu na engleskom jeziku Music Instrument Digital Interface.

Elektronska harmonika je instrument kome je dodat elektronski generator zvuka, tako da se tonovi stvaraju elektronskim oscilacijama. Obično su to harmonike, koje imaju pored mogućnosti stvaranja elektronskim putem i klasični metod stvaranja tonova oscilacijama slobodnih jezičaka.

Kada su se pojavile, elektronske harmonike su odmah postale privlačne i za naše najpoznatije harmonikaše. Na njima su svirali Mija Krnjevac, Aca Stepić i mnogi drugi, ali su brzo odustali zbog velike težine i dimenzija elektronskih harmonika.

Aca Stepić i elektronska Dallape
Slika

Danas svi "izvorni" harmonikaši uglavnom sviraju na klasičnim harmonikama, dok je elektronska harmonika popularna kod izvodjača na elektronskim instrumentima, kao što su sintisajzeri ili elektronske orgulje. Elektronska harmonika pripada grupi elektronskih instrumenata, ali je primenjiv isti prstomet kao na klasičnim harmonikama dugmetarama ili klavirskim harmonikama.

Elektronske harmonike su opremljene kontrolerom sa centralnim procesorom koji omogućava stvaranje najčešće 128 različitih tonova na istom dugmetu ili dirci. Tu su još izlazno ulazni moduli i druge elektronske komponente, senzori, moduli napajanja, kablovi i konektori, koji elektronsku harmoniku svrstavaju u grupu modernih elektronskih sistema.

Izvor: Harmonika fascinantna priča
Korisnikov avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 543
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Elektronske harmonike

Post od accordionist »

Lep pozdrav svim forumasima zelim. Eto mene opet kod vas nakon pauze, vidim da su se u medjuvremenu pokrenule mnoge jako zanimljive teme a tu su i nove oblasti o harmonikama u vidu novih podforuma. Za pocetak od mene jedan tekst koji bi trebalo da upotpuni pricu o MIDI harmonikama. Par reci o tome
Sta je to MIDI?

MIDI (engl. Musical Instrument Digital Interface = interfejs za digitalne muzicke instrumente) je svetski standard koji omogucava razmenu muzickih podataka izmedju razlicitih elektronskih instrumenata medjusobno, kao i sa kompjuterima. Umesto da razmenjuju sam zvuk, pomocu MIDI-ja instrumenti razmenjuju digitalne podatke i komande koje opisuju muzicko izvodjenje. Razne vrste digitalnih podataka i komandi koje se prenose putem MIDI-ja nazivaju se MIDI porukama (MIDI message).

Ako neki uredjaj ima MIDI prikljucak, on se moze povezati sa drugim MIDI uredjajima uz pomoc MIDI kabla, bez obzira na to o kojim se proizvodjacima ili modelima radi.
Midi kabl:
Slika

Najcesci MIDI prikljucci na uredjajima su:
MIDI IN: Ovaj prikljucak prima poruke iz nekog drugog MIDI uredjajima
MIDI OUT: Ovaj prikljucak salje MIDI poruke iz uredjaja
MIDI THRU: Ovaj prikljucak salje dalje MIDI poruke primljene od nekog drugog MIDI uredjaja

Slika


MIDI kanali
MIDI koristi "kanale" za prenosenje raznovrsnih poruka kroz samo jedan kabl, slicno televizijskim kanalima. Menjajuci kanale na TV prijemniku, vi mozete da pratite program koji zelite. MIDI kanali funkcionisu na isti nacin, tako da se podaci primaju samo ako je prijemni uredjaj podesen na isti kanal kao i predajni uredjaj. Ipak postoji razlika izmedju MIDI uredjaja i TV prijemnika. TV prijemnik je u stanju da prima samo jedan kanal odjedanput. MIDI uredjaj je u stanju da nezavisno prima vise MIDI kanala, a taj broj zavisi od specifikacije samog uredjaja.

Toliko za sada. Sledeci put ce biti vise reci o MIDI porukama (MIDI messages).

Ziveli :ijuju: :svirac:
Korisnikov avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 543
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Elektronske harmonike

Post od accordionist »

MIDI poruke (MIDI messages)

MIDI koristi razne tipove poruka za prenos najrazlicitijih informacija. MIDI poruke mogu da se podele u dve osnovne grupe:
1. Poruke vezane za MIDI kanale (Channel messages)
2. Sistemske poruke (System messages)


Poruke vezane za MIDI kanale (Channel messages)

Poruke vezane za MIDI kanale prenose podatke o muzickom izvodjenju, i zauzimaju najveci deo MIDI podataka. To su sledece poruke:

Poruke o izvodjackom ataku (Note-on)
Ove poruke se prenose kada pritisnete dirku. Note-on poruka sadrzi sledece informacije:
Note-on: dirka je pritisnuta
Note number: broj dirke (note) koja je pritisnuta
Velocity: jacina kojom je dirka pritisnuta

Poruke o otpustanju dirke (Note-off)
Ove poruke se prenose kada otpustite dirku. Jedna Note-off poruka sadrzi sledece informacije:
Note-off: dirka je otpustena
Note number: broj dirke koja je otpustena
Velocity: kojom przinom je dirka otpustena

Pitch Bend poruke
Ove poruke oznacavaju trenutni polozaj alata na instrumentu za podizanje i spustanje tonske visine.

Aftertouch poruke
Ove poruke oznacavaju jacinu kojom se dirke drze pritisnutim (Aftertouch). Postoje dva tipa Aftertouch poruke:
Channel Aftertouch poruka se primenjuje na ceo jedan MIDI kanal,
Polyphonic Aftertouch poruka se odnosi na po jednu pritisnutu dirku.

Program Change poruke
Ove poruke sluze za izbor zvukova.

Control Change poruke
Ove poruke prenose razne vrste podataka koje muzicko izvodjenje cine izrazajnijim, na primer vibrato, pedal, izrazajnost (eXPression), ili stereo panorama (pan).


Sistemske poruke (System messages)

System poruke podrazumevaju ekskluzivne poruke (Exclusive messages), poruke vezane za sinhronizaciju, i poruke koje omogucavaju pravilno funkcionisanje MIDI sistema. Ekskluzivne poruke sadrze informacije koje su specificne za odredjeni uredjaj, kao sto su na primer zvucni podaci. U principu, ove poruke se mogu prenositi samo izmedju dva uredjaja istog tipa i proizvodjaca.
Korisnikov avatar
Mister K
Nema harmoniku
Postovi: 11
Pridružio se: 01 Mar 2014, 19:23

Re: Elektronske harmonike

Post od Mister K »

Želim da podelim svoja razmišljanja o elektronskim harmonikama, jednom od najnovijih dostignuća u svetu muzike i tehnologije. Kao veliki ljubitelj klasične harmonike, verujem da svaki napredak koji može unaprediti naš instrument zaslužuje pažnju i podršku.

Elektronske harmonike, sa svojom mogućnošću povezivanja putem MIDI sistema, donose brojne prednosti. Omogućavaju nam da lako prebacujemo zvuke, koristimo različite efekte i čak snimamo svoju muziku na način koji nije bio moguć sa tradicionalnim harmonikama. Ovaj tehnološki napredak otvara vrata novim mogućnostima za kreativnost i inovacije u muzici.

Međutim, iako priznajem sve prednosti elektronskih harmonika, smatram da one nikada neće moći da zamene klasične harmonike. Klasična harmonika ima dušu i karakter koji je neprevaziđen. Zvuk koji proizvodi klasična harmonika, sa svim svojim nijansama i bogatstvom tona, jednostavno ne može biti u potpunosti reprodukovan elektronskim putem.

Elektronska harmonika, u suštini, jeste klavijatura-aranžer ubačen u telo harmonike. Dok je ovo fantastično za određene primene, i dalje verujem da postoji posebna čar u sviranju tradicionalne harmonike, koja se ne može nadmašiti.

Dakle, podržavam svaki napredak u tehnologiji i muzici, i mislim da elektronske harmonike imaju svoje mesto i ulogu u modernom muzičkom svetu. Ali, za mene, klasična harmonika ostaje kraljica među instrumentima. Njena autentičnost, bogatstvo zvuka i emotivna snaga su neprevaziđeni.
Odgovori