Kako vežbate levu ruku na harmonici? Vežbe, saveti i trikovi?

Pitajte sve o tehnici sviranja na harmonici.
Odgovori
Korisnikov avatar
Mister K
16 basova
16 basova
Pridružio se: 01 Mar 2014, 19:23

Kako vežbate levu ruku na harmonici? Vežbe, saveti i trikovi?

Post od Mister K »

Sviranje levom rukom kod harmonikaša je često zapostavljeno, a znamo koliko je zapravo bitno za pravu svirku na harmonici – ritam, dinamika, boja… sve to dolazi iz leve ruke.

Zanima me kako vi vežbate sviranje basova i da li imate neke konkretne vežbe i strategije?
Da li odvajate vežbanje leve ruke od desne? Koliko pažnje posvećujete samom mehu i ritmičkoj tačnosti?

Svaki savet, iskustvo, pa i eventualni trikovi mogu pomoći i mlađim kolegama koji se tek „muče“ sa levom rukom. 😊
Korisnikov avatar
Mister K
16 basova
16 basova
Pridružio se: 01 Mar 2014, 19:23

Re: Kako vežbate levu ruku na harmonici? Vežbe, saveti i trikovi?

Post od Mister K »

Evo da dodam još nešto, čisto da pokrenem priču – ja sam, recimo, jedno vreme vežbao levu ruku potpuno odvojeno, bez desne, samo da bih se fokusirao na ritmičku preciznost i mehaničku kontrolu.
U početku mi je bilo čudno, ali kasnije sam osetio veliku razliku – meh mi je postao „poslušniji“, a basovi jasniji.

Takođe, koristio sam metronom i vežbao najobičnije ritmove, ali sa različitim dinamičkim nijansama – kao vežbu izraza, ne samo ritma.

Kako vi to radite? Ima li neko neku konkretnu vežbu ili metod koji je dao rezultat?
Dugmet2
Nema harmoniku
Pridružio se: 11 Maj 2025, 19:06

Re: Kako vežbate levu ruku na harmonici? Vežbe, saveti i trikovi?

Post od Dugmet2 »

Savetujem ti da nabavis neku knjigu za vezbanje basova. Ja imam neku knjigu za vezbanje basova, kompozitor ove knjige sto ja imam je Gabor, neki ja mislim madjarski kompozitor. Na pocetku knjige imaju jednostavni ritmovi i note, dok posle imas slozene melodije pa cak i kompozicije za basove, pise i prstored za svaku notu. Naravno vezbati uz metronom i to redovno. :svirac:
Odgovori