Predstavljanje članova

Pravila foruma, predlozi, sugestije i kritike, uputstva za rad na forumu i slično.
Odgovori
Korisnikov avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 770
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Predstavite se

Post od micha56 »

Dule dobrodosao i nemoj da odustajes. Da znas - nikad nije kasno za ucenje sviranja - nikad.
Samo polako i nemoj da se obeshrabris. Ako ti treba neka pomoc u vezi svirke - na forumu ima dosta toga (prelistaj), a ako nema - pitaj i sigurno ce neko da ti odgovori.

Pozzz.
Korisnikov avatar
boki80
48 basova
48 basova
Postovi: 86
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Predstavite se

Post od boki80 »

Evo red je da se i ja predstavim na forumu iako sam clan vec neko vreme pa sam uglavnom poznat bar po nick-u na forumu. Ovako, zovem se Bojan, imam 30. godina, harmonika je moja velika ljubav, zavrsio sam nizu-muzicku skolu i pored toga sto sam gotovo uvek bio sa muzikom imao sam neke periode kad nisam svirao uopste, tako da ne bih mogao da kazem koliko tacno aktivno sviram. Sto se tice skole harmonike, ucio sam kratko vreme kod maestra Ljubise Pavkovica, naucio neke osnovne stvari (trilere...) a posle toga nastavio sam da radim, svirao sam u KUD, po raznoraznim proslavama i porodicnim veseljima i uglavnom na preporuku kod prijatelja. Jedan deo svog muzickog zivota proveo sam svirajuci uglavnom u akusticnim sastavima po kafanama gde je takva muzika bila sastavni deo ambijenta, svirao sam i na ozvucenju ali vrlo retko. U vojsci sam bio u vojnom orkestru i tu takodje imam jako lepe dozivljaje i secanja na te dane pogotovo sto sam imao drugare koji su uglavnom svi opasno svirali, jedan je imao akademiju, drugi srednju muzicku... Posle dolaska iz vojske, ozenio sam se, jedno vreme svirao i to mi je bio jedini izvor prihoda dok se nisam zaposlio, posle sam prekinuo i posvetio se uglavnom muziciranju kod kuce i ne tako cestom vezbanju. E, onda se odjednom ponovo budim iz te situacije i donosim odluku da ponovo pocnem da sviram, na opstu radost svojih roditelja i svoje supruge. Posto sam inace jako samokritican dolazim u situaciju kada pocinjem da jako sumnjam u kvalitet svog sviranja, delimicno mislim da su i godine ucinile svoje. Odlucio sam da otkrijem na kom sam nivou bez obzira na svoje ipak ne malo iskustvo od ranije, odlazim kod profesora Caslava Ljubenovica i na moje iznenadjenje otkrivam da sam mnoge stvari u sviranju gresio pocev od same postavke ruke, drzanja harmonike i mnogo cega jos. Ukazao mi je na mnoge nedostatke i odlucio sam da krenem iz pocetka, tj. da jednostavno zaboravim stari nacin sviranja i potpuno prihvatim novu tehniku. Tu bih pomenuo i to da mi je bilo jako tesko da ispravim gomilu stvari u sviranju ali naporna vezba je posle nekog vremena dala vrlo pozitivne rezultate. Moram da istaknem da smo postupno krenuli od laksih kola do sve tezih, i evo vec je 3 pune godine i par meseci kako idem na casove i za sada radim tj. vezbam samo ono sto radimo na casovima, jos uvek ne idem na svirke jer sam primetio kada bih malo krenuo da sviram stare stvari ponovo bih se neprimetno vracao na staro, pa sam resio da to potpuno iskorenim koliko je moguce. Mislim da cu uspeti u tome i da cu postici ono sto zelim. Nemam zelju da se takmicim po takmicenjima, jednostavno zelim da sviram dobro i da to zvuci korektno i da uz svoj posao koji radim po malo i tezgarim jer su teska vremena kao sto svi znamo, pa su neki dodatni prihodi uvek dobrodosli. Nadam se da Vas nisam udavio ovom velikom porukom, trudio sam se da se ukratko predstavim. Pozdrav i svako dobro zelim!
Poslednja izmena od boki80 u 17 Apr 2011, 22:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Bata Kanda 73
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 701
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Predstavite se

Post od Bata Kanda 73 »

Bravo boki80! Ja neznam dal bi imao volje da krenem od pocetka,mislim da bi mi stare navike (oko sviranja) sputavale i pomrsile planove.Mada nikad nemozes da znas (dok ne probas ;) ).Kako god samo napred,zelim ti puno uspeha i u muziciranju i u zivotu uopste!Pozdrav!
Korisnikov avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 770
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Predstavite se

Post od micha56 »

Dobar si Boki. Kad si odlucio posle toliko godina rada da sve zaboravis i krenes u ponovno ucenje kod Ljubenovica - to je samo mnooooogo velika zelja i volja.
Ne daj se - sve sto si ranije svirao na drugi nacin - moras da "prebacis" na novi, jer ako to ne uradis - kad krenes da sviras te stvari - za tili cas ces sve da vratis. Iz licnog iskustva znam da se jednom nauceno veoma tesko zaboravlja i slobodno mogu da kazem - mnogo se lakse uci novo, nego zaboraviti vec nauceno i uciti ponovo na drugi nacin.
Ali volja i samo volja i zelja moraju da daju rezultate, a vidim da ti to imas na pretek - tako da verujem u tvoj uspeh.
Ne daj se ....

Pozzz.
Korisnikov avatar
boki80
48 basova
48 basova
Postovi: 86
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Predstavite se

Post od boki80 »

@Bata Kanda 73 i micha56
Hvala lepo, moram da priznam da mi je stvarno bilo u pocetku tesko ali samo volja i upornost i sve je moguce postici, mada sada kada realno pogledam, mislim da sam tek na pola puta, ali nigde ne zurim i zelim da sve to temeljno zaokruzim i da se kompletiram kao muzicar. Takodje mi je mnogo bitna podrska u porodici kao i mojih prijatelja, mada iskreno ne malo puta prijatelji me nekad i malo cudno gledaju kad im kazem da jos idem na casove jer oni jednostavno ne mogu da shvate koliki je taj poduhvat u koji sam se uhvatio da tako kazem. Svi me znaju da sam i ranije svirao i njima je bila dobra i stara svirka pa im je cudno sta ja toliko sada ucim. Ali dobro, doci ce i dan kada cu "diplomirati". :)
MladenIsakovic
120 basova
120 basova
Postovi: 212
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Predstavite se

Post od MladenIsakovic »

Čitam predstavljanje bokija 80, i prosto mi je neverovatno...
Sećam se, kad sam ja počinjao, prvi učitelj bio mi je jedan lokalni seoski harmonikaš, svadbarac, koji je učio kod mnogo sličnih njemu, i bio je oniljen ovde u ovom delu šabačkog kraja... učio sam kod njega to prvo leto, možda 15-20 časova, i onda sam sa Acom Bogdanovićem otišao kod Ace Krnjevca, koji mi je rekao da sve što sam do tada naučio moram zaboraviti, i početi od nule. I hajde, to mogu da razumem, nisam svirao pravilno, loš prstored, nisam svira za dugmetarce jako važan triler treći, peti, treći prst, koji se pojavljuje u startu od jaseničkog kola, moravca, itd, pa razumem zašto sam krenuo od nule, basove nisam svirao pravilno, itd.
Ali mi prosto neverovatno zvuči da si ti učio kod Pavkovića, pa prešao kod Ljubenovića, i da ti on rekao da moraš sve da zaboraviš :O Missim, kolika je razlika u prstoredu, načinu sviranja, aj' držanje harmonike, to se pokaže na prvom času, ili lako koriguje, al' da je to tolika razlika u načinu sviranja između te 2 škole, da moraš od nule - meni je neverovatno. Ili je u pitanju muzička sujeta g. Ljubenovića, ili - pa kakva je razlika, Boki, šta je to toliko drugačije što sada učiš kod Ljubenovića, kolika je razlika u rasporedu, a u pravilnom sviranju ne vidim šta je problem, Pavković nije seoski neki vašarski harmonikaš, da svira i podučava kako ne treba.... Kolika je razlika, i u čemu, sad kad sviraš kod Ljubenovića, u odnosu na onda kod Pavkovića? Šta je to toliko drugačije, da si morao krenuti od nule???
Korisnikov avatar
boki80
48 basova
48 basova
Postovi: 86
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Predstavite se

Post od boki80 »

@MladenIsakovic

Vidi ovako, nisam ja bio dugo Pavketov ucenik, mozda mesec - dva, pokazao mi je osnovne trilere i uradili smo 2-3 kola mozda, sve ostalo sam samostalno radio i vezbao, od trenutka kada sam isao kod Pavkovica pa do odlaska kod Caslava proteklo je mozda i nekih 8-9 godina, tako da mogu skoro da kazem da i ne racunam da sam bio Ljubisin djak, vec sam to pomesao sa mojim samostalnim vezbanjem pa sta je ispalo, mozda je bilo bolje da sam rekao da sam samouk sto se tice sviranja narodne muzike. E to je ono sto je primeceno kasnije kod mene da ne valja i zato sam krenuo od pocetka da ne bude neke zabune. Nije sporna Pavketova skola niti bilo ko to zeli da prikaze, zato ne bi trebalo bez razloga unositi zabunu. Prilicno sam dosta stvari cuo i procitao o Vasketovoj skoli i o njegovim ucenicima i moj izbor je pao na Caslava bas zato sto je on ucenik i Dragana Vasovica i Ljubise Pavkovica. Njegov stil mi je nekako ostavio najjaci utisak i zato sam otisao kod njega. Sto se tice drzanja harmonike i "lakog" korigovanja, veruj mi trebalo mi je vise od 6-7 meseci da se odviknem da ne podizem levo rame neprirodno visoko i da se kompletno ne krivim u stranu prilikom skupljanja meha. Godinama sam svirao sa pogresno podesenim kaisevima, puno losih navika... Sada je sve to mnogo lakse i sviram sa mnogo manje opterecenja nego ranije. Nadam se da sam ovom porukom uspeo malo bolje da pojasnim situaciju.
MladenIsakovic
120 basova
120 basova
Postovi: 212
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Predstavite se

Post od MladenIsakovic »

Eee, to je onda sasvim druga stvar. Da, Časlav je odličan harmonikaš, tu nema spora, samo mi bilo malo čudno, jer sam mislio da si duže učio kod Pavketa. Sad mi je sve jasno :)
Korisnikov avatar
boki80
48 basova
48 basova
Postovi: 86
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Predstavite se

Post od boki80 »

Drago mi je da smo se razumeli. ;)
Pozdrav!
serdjo86
Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 25 Apr 2011, 13:33

Re: Predstavite se

Post od serdjo86 »

Veliki pozdrav za sve,evo da se i ja predstavim posto sam citao dosta o svima vama.Zovem se Srdjan imam 25god inace sam iz Sapca i veliki sam fan dobre muzike i Harmonike naravno... Da cujete moju pricu nadam se da ce vam se svideti :) Harmoniku sam poceo da sviram pre godinu i 2 meseca odnosno u 24-toj znam da je kasno ali kako kazu za prave stvari nikad nije kasno...kao mali nisam pomisljao na harmoniku niti bilo koji instrument ali vremenom kako sam odrastao sve vise me privlacila lepa pesma i zvuk harmonike.Posto sam usao u neke godine??? kasne za pocetak sviranja bilo mi je malo ruzno da spomenem roditeljima da bih zeleo da sviram harmoniku,rekli bi mator konj poludeo :D Ali jedno jutro sam preslusavao neke snimke na Youtube (emir prjedor)decko mnogo lepo svira,u tom momentu keva ulazi u sobu malo smo slusali i ja sam spomenuo kako bih voleo da sviram harmoniku,ona mi je tu dala punu podrsku i rekla stro da ne...Bio sam jako srecan pa sam cekao cala sa posla da vidim sta on kaze,i on se slozio da probam...Sutradan sam otisao kod nekog decka sto svira klavirnu harmoniku i probao,bilo je skroz ok.Pokazao mi je pesmicu 'u livadi pod jasenom' i tu sam prvi put zasvirao na harmonici :) bio sam odusevljen.Par dana posle toga sam stupio u kontak sa jednim jako dobrim profesorom iz Sapca Milovanom Lukicem i resio da dodjem na prvi cas,on svira dugmetaru tako da sam i ja poceo.Par dana sam dolazio i probao na njegovoj harmonici jer je rekao da ne kupujem da vidimo kako ce to meni ici.Posle par casova bio je jako zadovoljan i rekao ako hocu da sviram valja kupovati harmoniku :) i tako je sve pocelo.Jako brzo sam ukopio levu i desnu ruku i poceo uciti (ne hvalim se ali kazu da imam dobrog talenta i steta sto nisam ranije poceo :) ) Do sad sam uradio 26 kola i solidno ih sviram,uz harmoniku provodim dnevno od 4-6 sati nadam se da je dovoljno.Eto toliko od mene za sada :) .Pozzz za sve...
Odgovori