Da li ste samouki ili...?

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
Korisnikov avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1368
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Da li ste samouki ili...?

Post od Webmaestro »

Kako ste naucili sve ono sto znate sa harmonikom?
Bata Kanda 73
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 701
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od Bata Kanda 73 »

Moze se reci-samouk.U pocetku (prvih par meseci mog pocetka-daleke :) 1983g.),otac mi je pokazivao tako sto bi on (buduci da je dugmetarac) odsvirao neku stvar a ja za njim ponavljao.e,kada sam posao u peti razred OS.muzicko mi je predavao jedan divan nastavnik muzickog (nazalost nije vise medju zivima-Tomislav Rancic-Pajce),koji mi je jos vise usadio ljubav prema muzici i pokazao prve korake-sto se tice nota.Onda mi je otac kupio knjige A.Fakin pa sam sam nadogradjivao skolsko gradivo,"krao cake" od drugih,i kolko god sam mogao gledao da naucim po nesto (doduse 99% indirektno) od mnogih ocevih kolega i prijatelja (Zoran Petkovic,Mikica Markovic,Nesa Stefanovic-Senta,od nekoliko bugarskih harmonikasa).To nije bilo nimalo lako,cujem nesto pa u sebi ponavljam melodiju,pa je posle "reprodukujem" na harmonici-uvek je bilo takvo ucenje skopcano sa greskama.Kako je vreme odmicalo,notama sam sve manje posvecivao paznju (sto je bila moja velika greska!),a kada sam krenuo na fakultet-skroz sam ih zapostavio pa sam sada,da tako kazem,polupismen.Nije da je to presudno za kvalitet mog muziciranja ALII...mnogo bi bilo bolje i lakse (za mene) da sam odrzao kontinuitet notalnog ucenja.Znaci samouk.Pozdrav!
Korisnikov avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 770
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od micha56 »

Samouko svih 6 instrumenata koje sviram.
Naravno pocetni impuls jos daleke 60 i neke, mi je dao moj pokojni otac. On je nekada svirao dijatonku harmoniku i sam ucio klavirku, pa mi pokazivao nekoliko stvari - ostalo sam.
Ne kazu dzaba - zanat se krade. Od svakog muzicara koji je bio u mojoj blizini sam se trudio da naucim po nesto, a da on nije ni svestan da ga kopiram i "kradem" zanat od njega.
Naravno - nikad me nije bilo sramota ni da pitam o necemu sto ne razumem i ne kapiram, tako da sam po nekad bio i prenaporan i dosadan onom kog "kopiram", ali ....

Mene fakultet nije zaustavio u napredovanju u muzici, ali SUP (policija) jeste, jer kad sam poceo tamo da radim moj sef mi je vec treceg dana rekao - nemoj da te guja ujede da sviras vise profesionalno muziku, sam cu da ti pisem tvoju molbu za raskid radnog osnosa. A postoji i Pravilnik koji zabranjuje ovakvu svirku, ako i sto je policajcu zabranjeno da privatno regulise saobracaj na raskrsnici.
To je bilo pre 20-tak godina i od tad se vise ne bavim profesionalno muzikom.
A zavrsio sam i "Estradnu skolu" (neka vrsta vecernje-vanredne nize muzicke skole) 70 i neke i znam po malko note, ali je uvo za mene presudno.

Pozdrav.
Korisnikov avatar
alibaba40
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 873
Pridružio se: 15 Mar 2011, 13:42

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od alibaba40 »

Ovako je harmonika dosla u moj zivot.Posto mi je otac bio stolar i tako ponekad radio kod nekog nesto , tako je jednog dana radio kod jednog komsije koji je imao pet kceri,a uvijek je se nadao sinu i cak je harmoniku kupio za njega ali eto ste strane nije imao srece.Kad je moj otac trebao da naplati on ga je ponudio tom harmonikom jer je znao da to moj stari voli, i on je pristao.U kucu nam je dosla Hohnerica mala crvena sa tri registra koju ja kao dijete nisam mogao da dignem.Poslije nekog vremena kad sam ojaco probao sam svidjelo mi se i poceo sam da sviruckam onako bez veze dok me rodjak nije uhvatio pod svoje i pokazao akorde i osnovne stvari,ostalo sto kaze Micha samo uvo, i uvo i uvo drugo nista,ali se duboko kajem i nikad prezaliti necu sto nisam naucio note.pored onakvih mogucnosti da se to ne nauci ,( e kako covjek moze da bude glup). :cry:
Korisnikov avatar
milanm
Nema harmoniku
Postovi: 15
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od milanm »

Samouk sam. Još davno, davno, na časovima muzičkog u osnovnoj školi sam naučio note i ubrzo probao da to znanje primenim na sviranje harmonike. Kako sam bio totalni početnik, bez pomoći sa strane, sviranje bilo po sluhu, bilo po notama, nije baš dobro išlo, pa sam posle par godina digao ruke od harmonike. Godine (dosta njih) su prošle, i pre četiri godine sam se setio harmonike. Obnovio sam znanje o notama i pokušao da savladam i osnovnu teoriju muzike. Sada sam prilično zadovoljan napredkom. Sve u svemu stanje je ovako: Još uvek lakše odsviram melodiju koju znam (koja mi je dobro ušla u uši) a nemam note za nju, nego melodiju za koju imam note a nepoznata mi je. Razume se da je najlakše kada znam melodiju i imam note za nju. To i nije baš tako redak slučaj, najviše zahvaljujući Skypiju, prijatelju sa muzičkih foruma.
Pozdrav
guerini
120 basova
120 basova
Postovi: 276
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od guerini »

I ja sam samouk ako moze tako da se kaze jer dosta sam naucio od vas na ovom forumu pa ne znam bas u koju kategoriju spadam.Imam ucitelje a to ste svi vi koji pisete korisne poucne stvari :)
Korisnikov avatar
Srdjanko
96 basova
96 basova
Postovi: 119
Pridružio se: 02 Maj 2011, 17:48

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od Srdjanko »

guerini napisao:I ja sam samouk ako moze tako da se kaze jer dosta sam naucio od vas na ovom forumu pa ne znam bas u koju kategoriju spadam.Imam ucitelje a to ste svi vi koji pisete korisne poucne stvari :)
Onda nisi samouk. Kad te neko pita gde si naučio da sviraš, ti mu lepo kažeš da si imao online časove na http://www.muzikaharmonike.com ;)
Bata Kanda 73
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 701
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od Bata Kanda 73 »

Hvala guerriniju na ovako velikom komplimentu! Reci da smo svi mi na ovom forumu njegovi ucitelji je velika stvar (za mene sigurno) a verujem i za ostale forumaše,što nam daje dodatnu volju i energiju da budemo još bolji.A to posebno važi za forumaše koji nesebično daju sebe u delu foruma za "učenje"i postavljanje muzike.Još jednom veliko hvala i puno sreće i gueriniju i svim forumašima u daljem učenju i usavršavanju kako harmonike tako i drugih instrumenata!Živi bili! :depkvk: :jdishddf: :svirac:
Korisnikov avatar
Ukika
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 400
Pridružio se: 20 Mar 2011, 19:38

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od Ukika »

I ja se zahvaljujem kolegama, iako sam idem na casove i isao sam a i sam sam radio i svasta nesto i u muzicku.. jako puno toga sam naucio ovde od Vas, sto teorije sto o tehnici a dosta toga i o harmonici kao harmonici, tehnickim i tonskim detaljima... hvala svima!
Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Pridružio se: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Da li ste samouki ili...?

Post od Tomina »

I ja bi se zahvalio mnogima koji su mi pomogli sa objašnjenjima i savjetima.

Meni se čini da kad bi se vi svi tu spojili, da bi možda napravili najbolju knjigu za učenje harmonike - jer nisam sreću pronašao niti u albin fakinu, niti u "naučimo svirati harmoniku" niti u ostalim knjigama "abc knjiga" itd.

Meni su te knjige previše ugrube, možda su najbolje kad učiš uz profesora po knjizi, no u samim knjigama ne postoje neka prevelika objašnjenja.

Znači - sad uz ovaj forum više nisam samouk :ijuju: .

Kad se sjetim da sam prije cca par tjedana pisao da prelazim na dugmetaru zbog mojeg lošeg prstometa i nemogućnosti brzog sviranja terci - a nakon par savjeta jednostavno sam se više počeo koncentrirati na sviranje, prstomet sam počeo pomalo ispravljati i sad to veš na nešto zvuči:)

Izbacio sam donekle note, počeo sam koristiti UHA :ijuju: , jedan jako zanimljiv organ :jdishddf: , i sad mi napredovanje ima više smisla nego učenje napamet po notama.

Samo eto - imam po 1h-2h vježbe svaki dan, nije to puno, no i u tim satima naučim ogromne stvari.
Sad polako idem na svladavanje mol ljestvica jer su mi još nepoznanica, pa onda malo sekte i basovi itd itd.

E da, neki dan pišem popis pjesama šogorica koje znam jer ću sa kolegom svirati kad bude rodila za dva tjedna - sve u cilju da mi napiše ako ima koju želju.

I došao sam do cifre od oko 80 pjesama koje sam skroz razradio. Plus kad sam otišao u krevet sjetio sam se još hrpe pjesama koje ne učim uopće, koje idu same od sebe po sluhu.I sve to za godinu dana sviranja.
Odgovori