Kada je Narodni orkestar RTS-a najbolje zvucao? [Anketa]
- accordionist
- Šef orkestra
- Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Kada je Narodni orkestar RTS-a najbolje zvucao? [Anketa]
U kojem periodu po vama je Narodni orkstar RTS najkvalitetnije zvucao? Da li je to bilo onda kada je orketsra vodio Vlastimir Pavlovic Carevac (violina), ili mozda Miodrag Rade Jasarevic (violina), Boki Milosevic (klarinet), Ljubisa Pavkovic (harmonika), ili mozda sada kada ga vodi Vlada Panovic (harmonika)?
Re: Kada je Narodni orkestar RTS-a najbolje zvucao? [Anketa]
Bio je na "Jutjubu" snimak Zikinog kola u izvodjenju Narodnog orkestra RTS-a uporedo redom kako su ga svirali pocev od Carevca pa do Panovica. Ne mogu da pronadjem taj snimak ali ako ga budem pronasla postavicu..., uglavnom cini mi se da je kvalitet sa vremenom isao na gore, da bi na kraju opet malo stagnirao dole. To je moje subjektivno misljenje, mozda ja gresim.
Pozdrav dragim harmonikasima
Pozdrav dragim harmonikasima
Ja mislim Pavke pa onda ostali
Jasarevic definitivno
Ko je sada sef RTS orkestra? A mislim da je najbolej zvucao u vreme Bokija Milosevaica.
Sada je idalje Vlada Panovic, u periodu izmedju Pavketa i Vlade, tu je Pavkovic rekao kako bi Bojan Jovanovic pokojni trebao da bude medjutim, taj covek nije voleo puno da se eksponira u to vreme
Kada razmišljam o najboljem zvuku Narodnog orkestra RTS-a, ne mogu a da ne istaknem period pod upravom maestra Bokija Mioševića kao vrhunac u istoriji tog orkestra. Boki Miošević je bio ne samo izuzetno talentovan muzičar, već i vizionar koji je uspeo da postavi orkestar na jedan novi nivo kvaliteta.
Nažalost, dolazak novih stilova često donosi promene, a odluka Ljubiše Pavkovića da izbaci perkusijske instrumente iz orkestra izazvala je određene promene u zvučnoj slici. I dok je Pavkovićeva interpretacija narodne muzike takođe bila izuzetna, mnogi od nas osećaju nedostatak energije i dinamike koju su perkusije donosile u zvuku orkestra. Verujem da temperament pojedinih stilova sa Balkana zaista zahteva prisustvo perkusija. One ne samo što dodaju ritmičku dubinu muzici, već donose i određenu autentičnost koja je ključna za mnoge tradicionalne melodije.
Uprkos tome, važno je ceniti doprinos svakog šefa i perioda u istoriji Narodnog orkestra RTS-a. Svako vođstvo donosi sa sobom svoje jedinstvene interpretacije i doprinose narodnoj muzici, čineći orkestar vitalnim delom naše muzičke baštine.
Nažalost, dolazak novih stilova često donosi promene, a odluka Ljubiše Pavkovića da izbaci perkusijske instrumente iz orkestra izazvala je određene promene u zvučnoj slici. I dok je Pavkovićeva interpretacija narodne muzike takođe bila izuzetna, mnogi od nas osećaju nedostatak energije i dinamike koju su perkusije donosile u zvuku orkestra. Verujem da temperament pojedinih stilova sa Balkana zaista zahteva prisustvo perkusija. One ne samo što dodaju ritmičku dubinu muzici, već donose i određenu autentičnost koja je ključna za mnoge tradicionalne melodije.
Uprkos tome, važno je ceniti doprinos svakog šefa i perioda u istoriji Narodnog orkestra RTS-a. Svako vođstvo donosi sa sobom svoje jedinstvene interpretacije i doprinose narodnoj muzici, čineći orkestar vitalnim delom naše muzičke baštine.
-
- Nema harmoniku
- Pridružio se: 04 Maj 2024, 09:54
Mister K u najmanju ruku ovo sto si napisao je smesno ali ajde svako ima svoje misljenje ali u ovom slucaju tvoje je pogresno.
Nedostatak energije i dinamike?Pa cika Pavke je postavio nedostiznu lestvicu sto se toga tice,oblikovao je NO i upotpunio sve nedostatke koji su se mogli cuti pre nego sto je postao sef NO.Slazem se za ovo poslednje da svako vodjstvo donosi svoje jedinstvene interpretacije ali sa Pavketom NO je dozvio svoj vrhunac.
Nedostatak energije i dinamike?Pa cika Pavke je postavio nedostiznu lestvicu sto se toga tice,oblikovao je NO i upotpunio sve nedostatke koji su se mogli cuti pre nego sto je postao sef NO.Slazem se za ovo poslednje da svako vodjstvo donosi svoje jedinstvene interpretacije ali sa Pavketom NO je dozvio svoj vrhunac.
Hvala ti na odgovoru. Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje i drago mi je što smo pokrenuli ovu diskusiju.Accordion03 napisao: ↑15 Maj 2024, 20:29 Mister K u najmanju ruku ovo sto si napisao je smesno ali ajde svako ima svoje misljenje ali u ovom slucaju tvoje je pogresno.
Ljubiša Pavković je nesumnjivo mnogo dao Narodnom orkestru RTS-a. Njegov doprinos je neprocenjiv, a činjenica da je najduže bio na položaju šefa orkestra govori o njegovoj posvećenosti. Njegove aranžmane i vođenje orkestra su mnogi, uključujući i mene, veoma cenili.
Međutim, neke promene koje je uveo u to vreme nisu mi bile po ukusu. Konkretno, mislim da bi perkusije odigrale ključnu ulogu u obogaćivanju zvuka orkestra, posebno kada je reč o makedonskoj muzici i generalno neparnim ritmovima. Bez perkusija, te kompozicije mogu delovati prazno i izgubiti deo svoje autentičnosti i energije.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje i razumem da se mnogi ne slažu sa mnom. Cenim sve što je Pavković uradio za orkestar i slažem se da je njegov period bio izuzetno važan za NO RTS-a. Ali smatram da diskusija o različitim pristupima i stilovima može samo doprineti našem razumevanju bogate muzičke tradiciji koju svi volimo.
Еххххх...
Шта би сарајевска "ћаршија" дала да има макар Павковићеву заноктицу... а тек загребачка!
Шта би сарајевска "ћаршија" дала да има макар Павковићеву заноктицу... а тек загребачка!