Prva škola za harmoniku Albina Fakina

Istorijat razvoja harmonike, muzeji, škole, vrste i tipovi instrumenta, harmonika u muzici Balkana i u svetu.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Prva škola za harmoniku Albina Fakina

Post od Webmaestro » 05 Nov 2012, 01:11

Slovenac Albin Fakin i njegova supruga Nilka doselili su se iz Ljubljane u Beograd pred Drugi svetski rat. Oboje su bili akademski obrazovani muzicari, pri cemu je Albin bio violinista a Nilka je svirala na klaviru. Otvorili su prvu privatnu muzicku skolu za narodne instrumente u Beogradu 1942. godine, koja se zvala "Zvuk", i u kojoj se izucavala harmonika. Skola se nalazila u jednoj staroj zgradi, na mestu danasnjeg parka, pored zgrade Savezne skupstine na trgu "Nikola Pasic". Skola "Zvuk" radila je kasnije u stanu Albina i Nilke Fakin, na cetvrtom spratu u ulici Dragoslava Jovanovica, u blizini danasnjeg hotela "Splendid" u Beogradu. To je bila prva muzicka skola u Jugoslaviji za skolovanje izvodjaca na harmonici u oblasti klasicne muzike. Tadasnji ucenici mogli su da vezbaju samo na klavirskim harmonikama, jer je dominirala klaviristicka metodika tehnika ucenja. Harmonike dugmetare pojavile su se u muzickim skolama tek kasnije. Prvi i najbolji ucenik Albina Fakina i njegove skole je Vojislava Vukovic - Terzic, koja je kasnije postala najveci borac za uvodjenje harmonike u srednje muzicke skole u Srbiji. Za svoju skolu, Albin Fakin pisao je instruktivne vezbe, pravio transkripcije i prilagodjavao izvodjenju na harmonici muzicka dela pisana za druge instrumente, razvijao metodiku i prikupljao literaturu. Njegovo stvaralastvo bilo je originalno. Iako su nastale pre pola veka, njegove zbirke se jos koriste u muzickim skolama.

Posle oslobodjenja Beograda 1945. godine, pocele su da se otvaraju nize muzicke skole po gradskim regionima. Iz skole "Zvuk" proistekla je danasnja muzicka skola "Dr Vojislav Vuckovic" u Beogradu. Po osnivanju ove skole doslo je do izvesnih nesporazuma sa Albinom Fakinom i on je napustio Beograd i vratio se u Ljubljanu.


Dr Ljubomir LukicAvatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1361
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Prva škola za harmoniku Albina Fakina

Post od Webmaestro » 03 Mar 2021, 10:04

Još malo istorije:

Nilka Fakin, rođena u Sloveniji, još u ranom detiljstvu pokazivala je sklonosti za muziku, pa je tako I dospela do Muzičke akademije u Ljubljani. Kao obdareni pijanista ona je i za vreme studija bila zapažena. Posle studija klavira udala se za violinist prof. Albina Fakina i zaposlla se kao klavirski pedagog. Međutim, oni su ubrzo uvideli da je naš narod vrlo zainteresovan za harmoniku I poželeli su da taj instrument podignu na viši nivo. Pronašli su mnoge strane note za harmoniku, ali nigde nije bilo onih početnih škola koje su najpotrebnije. U početku su se mučili pišući vežbe svakom đaku pojedinačno, dok konačno nije prof. Fakin napisao “Školu za klavirsku harmoniku” – I svesku. U to vreme imali su svoj orkestar i mnogo đaka u Kranju. Prof. Fakin je čak morao da odlazi dva puta nedeljno u Tržić i Jesenice da bi držao grupnu nastavu zbog velikog interesovanja za harmoniku.

Godine 1938. došli su u Beograd i odmah stvorili dečji orkestar harmonike u Zemunu. Godine 1940. išli su na turneju po Bugarskoj (Sofija, Plovdiv), i posle velikog uspeha dobili dozvolu za otvaranje private muzičke škole “Zvuk” u Beogradu. Bilo je mnogo đaka, ali nastavnica Nilka Fakin je svakom prilazila s posebnom ljubavlju i od mnogih stvorila dobre muzičare koji su se kasnije, završivši muzičku školu ili pak Muzičku akademiju, potpuno posvetili muzici.

Za vreme okupacije Albin i Nilka Fakin priređivali su razne dečje koncerte u korist Crvenog krsta, a posle oslobođenja, 1945. godine, NF Slovenija organizovao je njihovu propagandnu turneju po NR Sloveniji i zoni B (Trst, Gorica). Učenici Albina i Nilke Fakin pokazali su tom prilikom zavidan uspeh u Ljubljani, Kranju, Jesenicama, Trstu, Gorici i mnogim manjim mestima. I posle toga oni su uvek doživljavali uspeh sa svojim učenicima.

Nilka Fakin radila je i u muzičkoj školi “Vojislav Vučković” u Beogradu kao pedagog za harmoniku, obilazila je ostale škole u kojima su radili njeni nekadašnji učenici i svesrdno im pomagala savetima iz svog bogatog pedagoškog iskustva. Nilka Fakin je zajedno sa svojim suprugom mnogo učinila za kvalitetniju nastavu harmonike.

slikaOdgovori