Pozdrav!
Harmonika mi u Clarinet registru (i svima ostalima koji sadrze Clarinet) sama svira ton C. Na svu srecu, dijagnosticirao sam kvar i primjetio da su klapne u redu. U pitanju je neka gumica koja ide okolo metalne poluge (dirke). Ona se za svaki pritisak dirke pomakne za desetinku milimetra prema dolje, tocno mogu vidjeti da nije u ravnini kao ostale! E sad, mene zanima, s cime mogu to zalijepiti a da se ne napravi nikakva steta? Ne bih bas nosio majstoru harmoniku zbog jedne male gumice.
Gumice su navucene i deo su klapni pa spajaju klapnu sa viljuskom i ne lepe se fabricki jer je otvor srazmeran precniku viljuske. Kod tebe se isteglila giumica i klizi a isto tako se i rotira oko viljuske pa harmonika ne dihtuje i puita zvuk ili bar vazduh. Lepak ne mora biti jak kako bi se nekada i skinula klapna samo podesi polozaj klapne da celom povrsinom legne na patos.
Ili je gumica od kontra viljuske koja spaja obe viljuske i nema veze sa klapnom ali isti princip je.
Koca napisao: ↑22 Sep 2023, 21:03
Gumice su navucene i deo su klapni pa spajaju klapnu sa viljuskom i ne lepe se fabricki jer je otvor srazmeran precniku viljuske. Kod tebe se isteglila giumica i klizi a isto tako se i rotira oko viljuske pa harmonika ne dihtuje i puita zvuk ili bar vazduh. Lepak ne mora biti jak kako bi se nekada i skinula klapna samo podesi polozaj klapne da celom povrsinom legne na patos.
Ili je gumica od kontra viljuske koja spaja obe viljuske i nema veze sa klapnom ali isti princip je.
Koco kad vec ovde pricamo ja imam slican problem ali suprotno. Na dalapi mojoj u pikoli ton c2 se cuje kad razvlacim meh kad vracam ne, bode mi usi stalno u organu kad sviram prelaz u F dur
I isto jos jedno pitanje, klavijatura tj tacno jedna dirka na stakato svirci onako kad vrsim repeticiju se cuje bas onako kao da udara plastika o plastiku a ne ono kako treba ako razumes na sta mislim, nisam bas potkovan sto se tice dirki i tog sistema svega toga
Džoga napisao: ↑24 Sep 2023, 23:22
I isto jos jedno pitanje, klavijatura tj tacno jedna dirka na stakato svirci onako kad vrsim repeticiju se cuje bas onako kao da udara plastika o plastiku a ne ono kako treba ako razumes na sta mislim, nisam bas potkovan sto se tice dirki i tog sistema svega toga
To ti brate može biti više razloga. Pošto je dugmetara u pitanju, može biti da udara dugmić u obruć, da recimo kad stisneš osnovni, onaj pomoćni kresne u srednju dasku, ondaK može biti da se ispod srednje daske pri stakato svirci "sudare" viljuške, tj. da aluminijumski deo koji drži panjić od pomoćnog reda, udari u glavnu (osnovnu) viljušku. Čak može da bude pošto organtonke imaju cca 19mm kabinu, da kabinska klapna okine o poklopac kabine, to se dešava kad se filc na srednjoj dasci sabije. Ma imaš 1000 stvari.
Koca napisao: ↑25 Sep 2023, 08:33
Ovaj pikolo C2 koji ne radi na zatvaranje meha nije problematican, upalo je nesto pod perce verovatno, spoljacnji je ton i dostupan je.
Dirka pretpostavljam od klavirne koja se sudra sa drugom zahteva skidanje klavijature pa to treba neko ko je majstor.
Хвала пуно Кочо, тон ћу сад мало да прочачкам а остатак код мајстора
Džoga napisao: ↑24 Sep 2023, 23:22
To ti brate može biti više razloga. Pošto je dugmetara u pitanju, može biti da udara dugmić u obruć, da recimo kad stisneš osnovni, onaj pomoćni kresne u srednju dasku, ondaK može biti da se ispod srednje daske pri stakato svirci "sudare" viljuške, tj. da aluminijumski deo koji drži panjić od pomoćnog reda, udari u glavnu (osnovnu) viljušku. Čak može da bude pošto organtonke imaju cca 19mm kabinu, da kabinska klapna okine o poklopac kabine, to se dešava kad se filc na srednjoj dasci sabije. Ma imaš 1000 stvari.
Нека иде код мајстора они то ипак знају најбоље да не правим проблем већи
Koca napisao: ↑22 Sep 2023, 21:03
Kod mene je problem taj da ne popusta gumica od klapne vec od viljuske! Zaboravio sam napomenuti bitnu stvar, a to je da klavijatura na jednoj dirci ima 2 klapne, to jest 2 viljuske.
Recimo da nakon cca 100-200 udaraca na dirku ta gumica popusti i klizne prema klavijaturi! Nakon toga mi se cijelo vrijeme cuje ton, pa moram skinuti masku i vratiti tu gumicu u prvobitni polozaj (u ravninu sa ostalima) - https://prnt.sc/34cxz0Psw5PF
Nadam se da se vidi ta gumica koja se pomice, odma desno od automata registra.
Slicna stvar mi se dogada i sa drugom dirkom, sa kojeg se odvoji druga poluga od iste takve gumice.