Harmonika ili ja?

O tehnici sviranja.
Odgovori
JužniMaestral
Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 04 Jun 2024, 07:24

Harmonika ili ja?

Post od JužniMaestral »

Pozdrav,

Nakon 10 godina pavze, nešto mi se u glavi više i više vrti sviranje harmonike. Završio sam 5 godina osnovne muzičke škole. U muzičkoj školi kao djete sam važio za talenta, zbog nekih dešavanja u životu te godine mi se harmonika zamerila i nisam je takao 10 godina.

U muzickoj školi (Ljubljana) sam kao svi svirao klasiku. Tad 10+ godina unazad, nisam nalazio note za narodnu muziku, pa sam ju učio po sluhu. Vrlo dobro se sečam objektivnih komentara, da sviram "bez duše" i da nemam toga da "harmonika sama pjeva-priča". Tada i dosta posle tog, sam se tješio da je do harmonike - Melodija Tosca..

E sad pravo pitanje pre što počnem sa kupovinom harmonike - Da li harmonika ima ikakve veze sa kvalitetom sviranja u smislu kojeg sam opisivao ili je prosto do mene?

Nadam se da nisam pogrešio temu i da nisam previše nagrdio gramatiku.

Ljep pozdrav!

JužniMaestral
Korisnikov avatar
klavijaturac
Nema harmoniku
Postovi: 7
Pridružio se: 20 Maj 2024, 14:57
Lokacija: Banja Luka

Re: Harmonika ili ja?

Post od klavijaturac »

Pozdrav,

Slična stvar se desila i kod mene. Tezgom se ne bavim 12 godina a harmoniku nisam stavio na sebe bar duplo toliko. Ušavši u neke ozbiljne godine, počela je da mi nedostaje. Da vježbam samo za svoju dušu, bez javnih nastupa....
Naravno, trebalo je kupiti harmoniku.
Kupovina akustične harmonike je meni izgledala kao veoma rizičan zadatak, imajući u vidu "budi Bog s'nama" ponudu i cijene koje divljaju, pogotovo ako se radi o nekom pristojnom primjerku.
Izbor je pao na Roland digitalnu harmoniku fr4x. Živim u stanu, odgovara mi da se mogu utišati ili stavim slušalice, mijenjam setove, lupam bas kontru lijevom rukom...itd.
Bitno je da ne kupuješ lošu harmoniku jer će te loša ubiti u pojam. Meni je ova OK. Proći će dosta vremena da je "prevaziđem", a možda i kupim neku akustičnu ako izleti primjerak vrijedan pažnje.
JužniMaestral
Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 04 Jun 2024, 07:24

Re: Harmonika ili ja?

Post od JužniMaestral »

Pozdrav,

Baš sam se hteo i na tu temu nadovezat, imam isti problem. Živim u stanu, komšije Slovenci baš i ne gotive buku, a da o našoj muzici ne pričam...
Inače mi se više dopada obična, ali zbog glasnosti i vremena kojeg mislim ulagat u vježbu, razmišljam o elektrčnoj harmonici.

Inače, mislim da se do kupovine harmonike moram još dosta pozabaviti teorijskim djelom, kojeg sam u večini zaboravio. Do duše nikad teoriju ni uškoli nisam voleo ali ako hoču da to počnem kako dolikuje, to mi je nužda!

Hvala na odgovoru,
Pozdrav!
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1538
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Harmonika ili ja?

Post od Koca »

Pozdrav. Harmonika ima veze sa kvalitetom sviranja ali u smislu da neko ko ima nekih 5-10 godina rada sa insrumentom moze bolje zvucati na kvalitetnijoj harmonici nego na pocetnickoj. Ali ko pocinje da svira, harmonika nije bas presudna. Konkretno u tvom slucaju Melodija ima tesku klavijaturu (sto se moze srediti) pa bi neka npr Honerica bio bolji izbor sto se tice lakoce sviranja.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 620
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Harmonika ili ja?

Post od sampionce »

Koca napisao: 05 Jun 2024, 08:31 Pozdrav. Harmonika ima veze sa kvalitetom sviranja ali u smislu da neko ko ima nekih 5-10 godina rada sa insrumentom moze bolje zvucati na kvalitetnijoj harmonici nego na pocetnickoj. Ali ko pocinje da svira, harmonika nije bas presudna. Konkretno u tvom slucaju Melodija ima tesku klavijaturu (sto se moze srediti) pa bi neka npr Honerica bio bolji izbor sto se tice lakoce sviranja.
У потпуности сагласан!

Штеди, чувај лову... Учи, вежбај (јебо теорију), лову инвестирај у ДОБРОГ учитеља (не нужно и "познатог"!), а са тим ће доћи све остало.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 620
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Harmonika ili ja?

Post od sampionce »

Ја сам, сад као "матор коњ", почео да (са врхунским учитељем) учим СВЕ испочетка!

... а, прошао и кроз основну и средњу музичку школу.
Остала је теорија (одлична!), али све остало - за НАШУ, српску музику - за мене је било непознато!

Тек сад сазнајем ствари и одучавам се, и учим онако како треба.

Дакле(н) - никад није касно!
Odgovori