Dugmadi basova glave ponekad

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
drago.ns
Nema harmoniku
Pridružio se: 06 Nov 2023, 11:59

Dugmadi basova glave ponekad

Post od drago.ns »

Cao svima, da li je neko imao problema sa basovima koji se ponekad zaglavljuju? Desavaju mi se jako cudne situacije, da nakon sviranja (20-30min) odredjeni basovi pocinju da zaglavljuju. Na pritisak se zaglave i ne vracaju se sami. Nekad je dovoljno da malo lupnem sa strane, da se odglavi i da radi bez problema, a nekad na svaki ponovni stisak zaglavi opet. Sto je najgore od svega, ne desava se uvek, nego ponekad, i kad ostavim harmoniku, jer ne moze da se svira, sutra je uzmem i ona radi super vise ne zaglave, sve dok opet ne pocnu tako nasumicno.

Ja generalno imam problem sa znojenjem ruku, i kad kazem problem, bukvalno se znoje bas mnogo (maltene voda lije), prsti, sake, skroz budu mokri, pa sam poceo da sumnjam da to moze da utice na njih. Posle svakog sviranja ja obrisem i klavijaturu i basove, ali basove samo povrsno, jer ne mogu ni da im pridjem nikako drugacije. Teorija mi je da to moze da utice, jer se od tog silnog znoja (i masti) dugme zaglavi, a sutradan fantomski proradi.

Desavalo mi se i da ne proradi samo od sebe, pa odnesem tu kod majstora, on malo procisti i onda opet sve radi super neko vreme. Inace sam dugmadi basova menjao (ne ja, majstor) celokupno pre 5-6 meseci, kada je zbog potrebe montiranja novih moralo da se radi razbusivanje tih rupa, kako bi mogli da prodju, jer su nova dugmad bila malo sira. U pocetku su zaglavljivala dosta, da nisu mogla da se svira uopste, pa je to doterivano vremenom, da rupe budu sto uze, da ne klepecu basovi. Radilo je super evo par meseci, i sad malo malo, pa pocne da zeza.

Da li neko ima slicna iskustva, mozda neki savet kako da ovo bolje testiram, ili pak savet kako da bolje obrisem/sredim basove nakon sviranja? Da li postoji neko sredstvo (alkohol) koj moze da se nasprica cisto da ocisti dugmad, jer je nemoguce svako ponaosob brisati i cistiti redovno, bez otvaranja harmonike? Jel moze nesto da se uradi, da se taj problem sredi?
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Dugmadi basova glave ponekad

Post od sampionce »

Мало више детаља о инструменту колега...
drago.ns
Nema harmoniku

Post od drago.ns »

Izvinjavam se, u pitanju je dugmetara Dallape SuperMaxima B 1958 godiste, 140 basova. Kupio sam je skoro, pre 7 meseci, bas sam se na ovom forumu raspitivao o njoj: https://muzikaharmonike.com/viewtopic.php?t=3326
Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25

Post od Dallape 1960 »

Pozdrav druze. evo da se i ja javim posto si harmoniku kupio od mene, znas i sam kakav instrument, i u kakvom stanju. To se sa starim bas dugmadima nije desilo bukvalno nikad. Verovatno ti majstor nije dobro razbusio dasku. Ili nije dobar ugao ili nije dovoljno te price o znojenju ne uticu nikako jer i nama posle tezge od 10h budu bukvalno mokre harmonike nekad pa ne glave basovi. Ili je u dasci problem ili je a nadam se da nije nesto prskao po bas mehanizmu i ulepio ga..
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Kolega Drago, to je kratko vreme da bi se natalozila prljavstina. Radi se o tome da dugme vise nije paralelno sa valjkastim otvorom vec je dovoljno da pobegne delic milimetra pa u nekim slucajevima uz malo strpljenja moze se resiti tako da u otvor oko bas dugmeta ubacis trakicu smigle 500 sirine 3-4 mm i da njome malo izglacas otvor tj ides oko dugmeta u krug. Izbacices malo drvenog praha sto je dovoljno da ne glavi. Ako smirgla nemoze da udje onda je otvor premali.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od sampionce »

Аха, мислим да сам све укапирао...
Радио сам нешто слично на хармоникама и знам шта је.

Види, стари бас дугмићи су (ако ме сећање не вара) рађени стандардно у фи 7.2 односно 7.5мм (дужина је варирала). Нови односно ови који данас могу да се нађу стандардно су 8мм. Та разлика није мала.

Дакле, ако користиш исту бас даску (што претпостављам да је случај) онда не чуди што додирује странице рупе и заглављује.

Коча је дао конструктиван предлог за отклањање проблема ("уради сам" - без вађења целог механизма).
Пробај то.
drago.ns
Nema harmoniku

Post od drago.ns »

Hvala vam svima na odgovorima. Da, u pitanju je ista bas daska, koja je razbusivana. Bilo mi je cudno to sto se desava ponekad, da je otvor premali ili da nije dobar ugao (ili sta vec), onda bi se problem konstantno desavao, a ne tako nasumicno. Bar je to neko moje NESTRUCNO misljenje.

Bas cu probati to sa smirglom u narednih par dana, pa javljam, mada sam imao problema i obican papir da ubacim izmedju kad sam hteo malo da razglavim to. Definitivno nisam bas strucan, jer sam pocetnik, pa sve komplikovanije metode cu prepustiti iskusnijim od mene :D

Takodje, da ne dodje do zabune, nisam ni mislio da je problem do harmonike koju sam kupio ovde od kolege, vec u mom "perfekcionizmu" i misljenju da uz malo ulaganja harmonika dobije skroz drugaciji i moderniji izgled, a ni na kraj pameti da mogu funkcionalno da je ostetim :( Nadam se samo da nisam usr'o motku sa ovim :D

Svaki predlog/savet je dobrodosao..
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od sampionce »

Нема ту неке велике филозофије.
Ниси усро мотку ничим, али знаш одакле проблем долази...

Уколико је све функционисало беспрекорно са старим, оригиналним дугмићима, а сада након замене истих механизам кочи, ето ти и одговора.

Решења смо већ опсервирали - или шмирглу у руке, или враћај мајстору, тј. "мајстору"!
drago.ns
Nema harmoniku

Post od drago.ns »

Nije mi dao djavo mira, pa sam odma otisao da kupim smirglu. Jako je mali broj basova kod kojih sam uopste uspeo da zavucem smirglu, bukvalno ono sto sam pricao, ni obican papir ne prolazi.

Nosicu je sutra ujutru kod majstora opet da pogleda, pa cu da vidim sta dalje.
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

Verovatno je mali zazor između dugmeta i rupe, i kako si sam bukvalno dao i odgovor na svoje pitanje nije razbušeno pod odgovarajućim uglom. Rupe na bas dasci nisu pod 90 stepeni već se mora prilagođavati po starim rupama, tj. uglu bušenja. Moj savet ti je da odeš kod majstora koji ti neće prodavati maglu o nekim, fensi extra turbo daskama od drveta sa Jupitera, nego da ptaviš novu "dasku" od plexiglasa, i nikad više sa znojenjem nećeš imati problema.
Odgovori