Kočo Petrovski

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Odgovori
Korisnikov avatar
Makedonac u Parizu
Nema harmoniku
Pridružio se: 30 Okt 2025, 21:33

Kočo Petrovski

Post od Makedonac u Parizu »

Zdravo, primetio sam da nemate biografiju od Kočo Petrovski pa sam mislio da njegovo delo zaslužuje da bude spomenut. Ja pratim vaš forum dugo godina i odlični ste.

Kočo Petrovski je rođen u Skoplju 8. septembra1926. godine. Na početku svoje muzičke karijere svirao je harmoniku u manjim orkestrima, među kojima je i rad u orkestru radija, konkretnije u Radio Skopje. Bio je i u sastavu folklornog ansambla Tanec, kao harmonikaš. U sklopu rada za Radio Skoplje obavljao je i dužnost muzičkog urednika. Takođe, bio je aranžer brojnih narodnih pesama i igara iz Makedonije.

Petrovski je uvršten među najznačajnije harmonikaše u Makedoniji i šire, sa velikim doprinosom popularizaciji makedonske narodne muzike. Uveo je inovacije u pristupu harmonici u makedonskoj narodnoj muzici, razvijao je novi stil ornamentike na harmonici koji se isticao u folklornim kolima i orima.

Kočo Petrovski je preminuo 30. oktobra 1988. u Skoplju. Godine 2022. dodeljena mu je posmrtno Medalja zasluga za Republiku Severna Makedonija za značajan doprinos u oblasti narodne muzike.

Njegovo nasleđe živi kroz snimke, instrumentalne ploče i uticaj na generacije harmonikaša i folklornih muzičara.

Slika
Korisnikov avatar
salele
48 basova
48 basova
Pridružio se: 12 Okt 2012, 22:06

Re: Kočo Petrovski

Post od salele »

Soborsko oro je za antologiju. Posle ga je svirao i Ljubisa Pavkovic ali Koco je Koco :svirac:
Brzi od lokomotive...
Odgovori