Kozice na reedovima

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
Vuk123
Nema harmoniku
Pridružio se: 15 Avg 2025, 00:09

Kozice na reedovima

Post od Vuk123 »

Kupio sam weltmeuster stellu 120basova, otvorio sam je i dosta kozica na reedovima su odvojene dosta od reeda pogotovo u bass delu, kako mogu da ih pricvrstim za reed?
Takodje na 2 reeda ima samo folija bez kozice :(.
4 reeda su se odlepila od voska kako ide proces da se opet zalepe?
Vuk123
Nema harmoniku

Re: Kozice na reedovima

Post od Vuk123 »

Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

@Vuk123, koliko vidim neko je sam pokusavao bez znanja da sredjuje vosak, tako da je samo stari vosak isprzio lemilicom i takav vosak nema vise lepljivog svojstva, jednostavno puca, i obavezno se stavlja nov. Suvi-dotrajali ili takav isprzeni vosak u kome plocica tona nije pricvrscena nego nevidljivo vibrira zvuci rastimovano na otvaranje meha, i skida se do fasena. Obicno ko vraca bez izkustva dozivi da se vosak razlije po delu kozice pa se mora staviti druga. Kozice ako ne klobocu bolje ne diraj, jer svakako nemozes samo vizuelno vrsiti selekciju dobrih i losih iz razloga sto postoji jos isti broj unutrasnjih kozica koje se ne vide. Valjanost kozice se proverava na meh stolu i uporedjuje fregvencija i zvuk unutrasnjeg i spoljasnjeg tona. Tonovi koji imaju samo plasticne ventile ne treba dirati ako dobro svira ton. Pozdrav.
Vuk123
Nema harmoniku

Post od Vuk123 »

Hvala puno na odgovoru.
Onda da li treba da menjam celokupno vosak ili samo na reedovima koji su se odlepili?
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Ne treba sve.
Odgovori