Odlepljena gumica

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
basista33
Nema harmoniku
Pridružio se: 22 Sep 2023, 20:33

Odlepljena gumica

Post od basista33 »

Pozdrav!
Harmonika mi u Clarinet registru (i svima ostalima koji sadrze Clarinet) sama svira ton C. Na svu srecu, dijagnosticirao sam kvar i primjetio da su klapne u redu. U pitanju je neka gumica koja ide okolo metalne poluge (dirke). Ona se za svaki pritisak dirke pomakne za desetinku milimetra prema dolje, tocno mogu vidjeti da nije u ravnini kao ostale! E sad, mene zanima, s cime mogu to zalijepiti a da se ne napravi nikakva steta? Ne bih bas nosio majstoru harmoniku zbog jedne male gumice. :D :D :D :D
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Odlepljena gumica

Post od Koca »

Gumice su navucene i deo su klapni pa spajaju klapnu sa viljuskom i ne lepe se fabricki jer je otvor srazmeran precniku viljuske. Kod tebe se isteglila giumica i klizi a isto tako se i rotira oko viljuske pa harmonika ne dihtuje i puita zvuk ili bar vazduh. Lepak ne mora biti jak kako bi se nekada i skinula klapna samo podesi polozaj klapne da celom povrsinom legne na patos.

Ili je gumica od kontra viljuske koja spaja obe viljuske i nema veze sa klapnom ali isti princip je.
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29

Post od Džoga »

Koca napisao: 22 Sep 2023, 21:03 Gumice su navucene i deo su klapni pa spajaju klapnu sa viljuskom i ne lepe se fabricki jer je otvor srazmeran precniku viljuske. Kod tebe se isteglila giumica i klizi a isto tako se i rotira oko viljuske pa harmonika ne dihtuje i puita zvuk ili bar vazduh. Lepak ne mora biti jak kako bi se nekada i skinula klapna samo podesi polozaj klapne da celom povrsinom legne na patos.

Ili je gumica od kontra viljuske koja spaja obe viljuske i nema veze sa klapnom ali isti princip je.
Koco kad vec ovde pricamo ja imam slican problem ali suprotno. Na dalapi mojoj u pikoli ton c2 se cuje kad razvlacim meh kad vracam ne, bode mi usi stalno u organu kad sviram prelaz u F dur :|

Jel to do tona da se nesto izmedju zaglavilo ili?
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

I isto jos jedno pitanje, klavijatura tj tacno jedna dirka na stakato svirci onako kad vrsim repeticiju se cuje bas onako kao da udara plastika o plastiku a ne ono kako treba ako razumes na sta mislim, nisam bas potkovan sto se tice dirki i tog sistema svega toga
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Ovaj pikolo C2 koji ne radi na zatvaranje meha nije problematican, upalo je nesto pod perce verovatno, spoljacnji je ton i dostupan je.

Dirka pretpostavljam od klavirne koja se sudra sa drugom zahteva skidanje klavijature pa to treba neko ko je majstor.
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

Džoga napisao: 24 Sep 2023, 23:22 I isto jos jedno pitanje, klavijatura tj tacno jedna dirka na stakato svirci onako kad vrsim repeticiju se cuje bas onako kao da udara plastika o plastiku a ne ono kako treba ako razumes na sta mislim, nisam bas potkovan sto se tice dirki i tog sistema svega toga
To ti brate može biti više razloga. Pošto je dugmetara u pitanju, može biti da udara dugmić u obruć, da recimo kad stisneš osnovni, onaj pomoćni kresne u srednju dasku, ondaK može biti da se ispod srednje daske pri stakato svirci "sudare" viljuške, tj. da aluminijumski deo koji drži panjić od pomoćnog reda, udari u glavnu (osnovnu) viljušku. Čak može da bude pošto organtonke imaju cca 19mm kabinu, da kabinska klapna okine o poklopac kabine, to se dešava kad se filc na srednjoj dasci sabije. Ma imaš 1000 stvari.
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

Koca napisao: 25 Sep 2023, 08:33 Ovaj pikolo C2 koji ne radi na zatvaranje meha nije problematican, upalo je nesto pod perce verovatno, spoljacnji je ton i dostupan je.

Dirka pretpostavljam od klavirne koja se sudra sa drugom zahteva skidanje klavijature pa to treba neko ko je majstor.
Хвала пуно Кочо, тон ћу сад мало да прочачкам а остатак код мајстора
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

dugmetarac78 napisao: 25 Sep 2023, 09:26
Džoga napisao: 24 Sep 2023, 23:22 I isto jos jedno pitanje, klavijatura tj tacno jedna dirka na stakato svirci onako kad vrsim repeticiju se cuje bas onako kao da udara plastika o plastiku a ne ono kako treba ako razumes na sta mislim, nisam bas potkovan sto se tice dirki i tog sistema svega toga
To ti brate može biti više razloga. Pošto je dugmetara u pitanju, može biti da udara dugmić u obruć, da recimo kad stisneš osnovni, onaj pomoćni kresne u srednju dasku, ondaK može biti da se ispod srednje daske pri stakato svirci "sudare" viljuške, tj. da aluminijumski deo koji drži panjić od pomoćnog reda, udari u glavnu (osnovnu) viljušku. Čak može da bude pošto organtonke imaju cca 19mm kabinu, da kabinska klapna okine o poklopac kabine, to se dešava kad se filc na srednjoj dasci sabije. Ma imaš 1000 stvari.
Нека иде код мајстора они то ипак знају најбоље да не правим проблем већи :svirac:
basista33
Nema harmoniku
Pridružio se: 22 Sep 2023, 20:33

Post od basista33 »

Koca napisao: 22 Sep 2023, 21:03 Gumice su navucene i deo su klapni pa spajaju klapnu sa viljuskom i ne lepe se fabricki jer je otvor srazmeran precniku viljuske. Kod tebe se isteglila giumica i klizi a isto tako se i rotira oko viljuske pa harmonika ne dihtuje i puita zvuk ili bar vazduh. Lepak ne mora biti jak kako bi se nekada i skinula klapna samo podesi polozaj klapne da celom povrsinom legne na patos.

Kod mene je problem taj da ne popusta gumica od klapne vec od viljuske! :( :( Zaboravio sam napomenuti bitnu stvar, a to je da klavijatura na jednoj dirci ima 2 klapne, to jest 2 viljuske.

Recimo da nakon cca 100-200 udaraca na dirku ta gumica popusti i klizne prema klavijaturi! Nakon toga mi se cijelo vrijeme cuje ton, pa moram skinuti masku i vratiti tu gumicu u prvobitni polozaj (u ravninu sa ostalima) -
https://prnt.sc/34cxz0Psw5PF
Nadam se da se vidi ta gumica koja se pomice, odma desno od automata registra.

Slicna stvar mi se dogada i sa drugom dirkom, sa kojeg se odvoji druga poluga od iste takve gumice.
Korisnikov avatar
Džoga
120 basova
120 basova

Post od Džoga »

Bolje kod majstora spasis sebe muke i tuge da se ne pokvari jos nesto :D
Odgovori