Problem sa Dallapom
Problem sa Dallapom
Drugari jedan prijatelj me je zvao da probam jednu dalapu 993a kalajni ton slicna mojoj samo sto je moja ona preteca, nije 993a. Medjutim ispalo je par kozica, A par tonova se na malo zatvaranje lagano meha cuju kao ono da kreste neprijatno i tek kad se razvuce jace malo dobije svoj pravi ton onako. Nisam neki majstor al bih voleo malo da prosirim znanje o tome jer jelte ne bih da se zeznem za tako neke stvari, da li znate sta bi moglo da bude da bude problem za ovo drugo. Kozice na tim ostalim tonovima su na mestu, nisu nesto specijalno vidi se da ih je vreme uhvatilo.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Re: Problem sa Dallapom
Druže što se tiče sviranja tonova pri skupljanju meha, to su klapne popušile, a ovo u vezi jačeg razvlačenja, tj. da miraš da je cimneš da se javi kako treba, ili su prljavi tonovi, ili je mali zazor, ili se kožica ukrutila da prostiš
, a iskreno naj pre da je sve zajedno, i onda dobiješ to. 

Hvala sefe spasao si dan 

A ovo za klapne mi malo nije jasno, kako se to radi mislim steluje?dugmetarac78 napisao: ↑03 Okt 2023, 20:22 Druže što se tiče sviranja tonova pri skupljanju meha, to su klapne popušile, a ovo u vezi jačeg razvlačenja, tj. da miraš da je cimneš da se javi kako treba, ili su prljavi tonovi, ili je mali zazor, ili se kožica ukrutila da prostiš, a iskreno naj pre da je sve zajedno, i onda dobiješ to.
![]()
Ako na jace svira normalno a na slabo krkori onda je kozica problem, ona je izvitoperena i ne lezi skroz vec vibrira, dok je jaci vazduh (zamah mehom) ne zaptije za plocicu. To je bolje da ne diras ako nisi radio treba iskustvo, a u paketu se proverava i stim.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
Druže moj ako su filc i kožica jako sabijeni, onda se to ugl. mora zameniti novim. jer kožica se utaba u rupe na patosu, i napravi svoj put, i ako se malo pomera (pod uslovom da je utabana i sabijena) lako je moguće da će još više "svirati" nego što ćeš nešto dobiti...
PS. Neki majstori samo zalepa novu kožicu na postojeću, i tako "zaleče" ranu, ali to nisi čuo od mene hehe

Sad mi pricamo 2 price, pa Dzoga najbolje ponovi preciznije problem. Ja sam pricao ako pritisnes dirku a Dugmetarac ako ne stiskas pa se ton sam javi, jel tako?
- dugmetarac78
- Šef orkestra
Nisu brate dve priče, nego dva problema, jedan je na "mrtvo" skupljanje meha, a drugi na razvlačenje istog (ili sličnog

Ponavljam problem
Dakle evo tacno sta se desava, par tonova u klarinetu i pikoli da budem precizniji kada se meh vraca polako cuje se kako kreste a kad malo jace povucem dodje ceo ton, kada otvaram meh sve je okej u oba registra. A jedan ton iz klarineta kad vracam se ne cuje uopste pa kako jace gurnem meh on dodje. Primetio sam to u bandonu kad sam svirao i odjednom mi se ucinilo u je nisam promenio registar
.
Inace desava se to i u basu ponegde msm u osnovnim i pomocnom ponegde sto se tice krestanja.
Na prazno bez dirki tonovi propiste al tek kad ga gurnem ono krvnicki zezno kodica

Dakle evo tacno sta se desava, par tonova u klarinetu i pikoli da budem precizniji kada se meh vraca polako cuje se kako kreste a kad malo jace povucem dodje ceo ton, kada otvaram meh sve je okej u oba registra. A jedan ton iz klarineta kad vracam se ne cuje uopste pa kako jace gurnem meh on dodje. Primetio sam to u bandonu kad sam svirao i odjednom mi se ucinilo u je nisam promenio registar

Inace desava se to i u basu ponegde msm u osnovnim i pomocnom ponegde sto se tice krestanja.
Na prazno bez dirki tonovi propiste al tek kad ga gurnem ono krvnicki zezno kodica

I jeee kakva filozofija bolje meni da vezbamdugmetarac78 napisao: ↑03 Okt 2023, 21:49Druže moj ako su filc i kožica jako sabijeni, onda se to ugl. mora zameniti novim. jer kožica se utaba u rupe na patosu, i napravi svoj put, i ako se malo pomera (pod uslovom da je utabana i sabijena) lako je moguće da će još više "svirati" nego što ćeš nešto dobiti...
PS. Neki majstori samo zalepa novu kožicu na postojeću, i tako "zaleče" ranu, ali to nisi čuo od mene hehe. Živio brate.
![]()