Kako je najbolje razraditi novu harmoniku?

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
Korisnikov avatar
milosh_
16 basova
16 basova
Pridružio se: 22 Mar 2021, 23:01

Kako je najbolje razraditi novu harmoniku?

Post od milosh_ »

Pozdrav svima :) Nedavno sam pazario novi instrument, fabricko stanje, interesuje me da li postoje neke tehnike rasviravanja - razradjivanja tonova posto sam cuo da nova harmonika treba da se razradi da bi bila u 100% stanju.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Kako je najbolje razraditi novu harmoniku?

Post od sampionce »

Да те служи у здрављу и весељу!

Рецепт за разрађивање инструмента, тонски и механички, је крајње једноставан:

СВИРАЈ - СВИРАЈ - СВИРАЈ
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

milosh_ napisao: 12 Jul 2024, 13:24 Pozdrav svima :) Nedavno sam pazario novi instrument, fabricko stanje, interesuje me da li postoje neke tehnike rasviravanja - razradjivanja tonova posto sam cuo da nova harmonika treba da se razradi da bi bila u 100% stanju.
Ako nije tajna moze li se znati koju si harmoniku kupio?
Korisnikov avatar
Mister K
Nema harmoniku
Pridružio se: 01 Mar 2014, 19:23

Post od Mister K »

Dobro razrađivanje nove harmonike može izvući maksimum iz instrumenta. Preporučujem da svakodnevno posvetite oko 20 minuta formiranju tona pre sviranja. Prvo treba izjednačiti temperaturu vazduha i harmonike sa okolinom, otvarajući i zatvarajući prazan meh više puta. Nakon toga, svaki ton na klavijaturi Master registrom treba svirati srednjim intenzitetom, razvlačeći i zatvarajući meh, brojeći polako do 8 za svaki ton. Ponoviti vežbu s crescendom, pojačavajući ton do maksimuma, hromatski svirajući sve tonove. Ako je moguće, isto uraditi i s čistim registrima (Basson, Clarinet, Sopran i Piccolo). Korišćenjem ovih vežbi u prvih mesec dana, poboljšaćete šanse da vaša harmonika bude dobro razrađena, sa lepim tonom koji ne guši. Ne zanemarujte basove.
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

milosh_ napisao: 12 Jul 2024, 13:24 Pozdrav svima :) Nedavno sam pazario novi instrument, fabricko stanje, interesuje me da li postoje neke tehnike rasviravanja - razradjivanja tonova posto sam cuo da nova harmonika treba da se razradi da bi bila u 100% stanju.
Srećna kupovina. Druže bitno je da li je harmonika koju si kupio baš nova, ili fabričko stanje u smislu "kao nova" velika je razlika.
Korisnikov avatar
milosh_
16 basova
16 basova

Post od milosh_ »

Hvala svima na odgovorima, da, harmonika je bas nova, Skandali Air.
Mister K napisao: 12 Jul 2024, 18:23 Dobro razrađivanje nove harmonike može izvući maksimum iz instrumenta. Preporučujem da svakodnevno posvetite oko 20 minuta formiranju tona pre sviranja. Prvo treba izjednačiti temperaturu vazduha i harmonike sa okolinom, otvarajući i zatvarajući prazan meh više puta. Nakon toga, svaki ton na klavijaturi Master registrom treba svirati srednjim intenzitetom, razvlačeći i zatvarajući meh, brojeći polako do 8 za svaki ton. Ponoviti vežbu s crescendom, pojačavajući ton do maksimuma, hromatski svirajući sve tonove. Ako je moguće, isto uraditi i s čistim registrima (Basson, Clarinet, Sopran i Piccolo). Korišćenjem ovih vežbi u prvih mesec dana, poboljšaćete šanse da vaša harmonika bude dobro razrađena, sa lepim tonom koji ne guši. Ne zanemarujte basove.
Primenicu ovaj savet ako budem imao dovoljno vremena :) , verujem da sve to ima smisla. Hvala :svirac:
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

Pitao sam da li je nova iz razloga, što sigurno 80+ % muzičara koji kupe novu harmoniku, nose je kod naših majstora na doštimavanje.
Sent from my Pisaća mašina
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Miloshe kako ti odgovara klavijatura? Vidim pitao si za tonove.
Korisnikov avatar
milosh_
16 basova
16 basova

Post od milosh_ »

Odgovara mi klavijatura zato sam je i kupio kad sam je probao jer mi dobro pase. Moram da kazem da ja sviram rekreativno, ranije sam svirao gitaru pa sam pre 4 godine krenuo malo sa harmonikom, tada sam uzeo Weltmeister a sada sam hteo da uzmem ozbiljniji instrument i moj izbor je pao na Skandali.
Odgovori