Kako je najbolje razraditi novu harmoniku?
Kako je najbolje razraditi novu harmoniku?
Pozdrav svima Nedavno sam pazario novi instrument, fabricko stanje, interesuje me da li postoje neke tehnike rasviravanja - razradjivanja tonova posto sam cuo da nova harmonika treba da se razradi da bi bila u 100% stanju.
Re: Kako je najbolje razraditi novu harmoniku?
Да те служи у здрављу и весељу!
Рецепт за разрађивање инструмента, тонски и механички, је крајње једноставан:
СВИРАЈ - СВИРАЈ - СВИРАЈ
Рецепт за разрађивање инструмента, тонски и механички, је крајње једноставан:
СВИРАЈ - СВИРАЈ - СВИРАЈ
Ako nije tajna moze li se znati koju si harmoniku kupio?
Dobro razrađivanje nove harmonike može izvući maksimum iz instrumenta. Preporučujem da svakodnevno posvetite oko 20 minuta formiranju tona pre sviranja. Prvo treba izjednačiti temperaturu vazduha i harmonike sa okolinom, otvarajući i zatvarajući prazan meh više puta. Nakon toga, svaki ton na klavijaturi Master registrom treba svirati srednjim intenzitetom, razvlačeći i zatvarajući meh, brojeći polako do 8 za svaki ton. Ponoviti vežbu s crescendom, pojačavajući ton do maksimuma, hromatski svirajući sve tonove. Ako je moguće, isto uraditi i s čistim registrima (Basson, Clarinet, Sopran i Piccolo). Korišćenjem ovih vežbi u prvih mesec dana, poboljšaćete šanse da vaša harmonika bude dobro razrađena, sa lepim tonom koji ne guši. Ne zanemarujte basove.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Srećna kupovina. Druže bitno je da li je harmonika koju si kupio baš nova, ili fabričko stanje u smislu "kao nova" velika je razlika.
Hvala svima na odgovorima, da, harmonika je bas nova, Skandali Air.
Primenicu ovaj savet ako budem imao dovoljno vremena , verujem da sve to ima smisla. HvalaMister K napisao: ↑12 Jul 2024, 18:23 Dobro razrađivanje nove harmonike može izvući maksimum iz instrumenta. Preporučujem da svakodnevno posvetite oko 20 minuta formiranju tona pre sviranja. Prvo treba izjednačiti temperaturu vazduha i harmonike sa okolinom, otvarajući i zatvarajući prazan meh više puta. Nakon toga, svaki ton na klavijaturi Master registrom treba svirati srednjim intenzitetom, razvlačeći i zatvarajući meh, brojeći polako do 8 za svaki ton. Ponoviti vežbu s crescendom, pojačavajući ton do maksimuma, hromatski svirajući sve tonove. Ako je moguće, isto uraditi i s čistim registrima (Basson, Clarinet, Sopran i Piccolo). Korišćenjem ovih vežbi u prvih mesec dana, poboljšaćete šanse da vaša harmonika bude dobro razrađena, sa lepim tonom koji ne guši. Ne zanemarujte basove.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Pitao sam da li je nova iz razloga, što sigurno 80+ % muzičara koji kupe novu harmoniku, nose je kod naših majstora na doštimavanje.
Sent from my Pisaća mašina
Miloshe kako ti odgovara klavijatura? Vidim pitao si za tonove.
Odgovara mi klavijatura zato sam je i kupio kad sam je probao jer mi dobro pase. Moram da kazem da ja sviram rekreativno, ranije sam svirao gitaru pa sam pre 4 godine krenuo malo sa harmonikom, tada sam uzeo Weltmeister a sada sam hteo da uzmem ozbiljniji instrument i moj izbor je pao na Skandali.