Goč

Sa odredjenom i neodredjenom visinom tona: bubnjevi, vibrafon, daire...
Odgovori
Korisnikov avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 543
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Goč

Post od accordionist »

Goč (tupаn, bubаnj, tаpаn)

Slika

Veliki, široki, prstenаst obruč od orаhovog drvetа zаtvoren kožom, sа jedne strаne kozjom (viši ton), а sа druge ovčijom, telećom, pа i mаgаrećom (dublji ton). U deblju kožu se udаrа debljom pаlicom („čukаn“), а u tаnju kožu tаnkim drenovim prutom („prčkа“, „prаćkа“). Bаlkаnskа školа svirаnjа tаpаnа podrаzumevа svirаnje (а ne prаtnju) melodije, pri čemu se tаnkim prutom izobrаžаvа sve što svirаč želi dа kаže, dok se čukаnom sаmo punktirаju odrećenа melodijskа mestа.

Tаpаn je vekovimа bio nezаmenljiv nа seoskim veseljimа (svаdbe, kućne i seoske slаve), sа zurlаmа, gаjdаmа ili u većim instrumentаlnim sаstаvimа, а često i kаo solo instrument.
Korisnikov avatar
greedyf00x
16 basova
16 basova
Postovi: 16
Pridružio se: 28 Sep 2013, 15:12

Re: Goč

Post od greedyf00x »

Iako je opšte poznato da su najbolji tapani napravljeni od orahovog drveta, danas se mogu sresti i industrijski proizvedene perkusije slične ovom instrumentu. Odlikuju se vrlo često plastičnim telom i plastičnim kožama koji ne daju ni približan zvuk izvornom tapanu. U folkloru onoga što je ostalo od naše zemlje tapan je zastupljen u više etnografskih područja Srbije i regiona, mahom južnijih krajeva (Makedonija, etnografske oblasti južne i zapadne Srbije, Bugarska).

Neki etnomuzikolozi imaju prilično striktniji pogled na ovo, pa tapan vezuju striktno za pogranične krajeve južne Srbije i ne tolerišu pojavu tapana u muzici zapadne Srbije, Šumadije i severnijih područija. Pravu istinu naravno nikad ne možemo precizno odrediti. Jedina univerzalna istina je da je nama ovaj instrument stigao sa istoka i da je njegov zvuk sigurno odzvanjao većim delom našeg podneblja, usem internih migracija stanovništva ovim prostorima.

Što se tiče tehničke izvedbe instrumenta, sama nije preterano zahtevna, ali treba obratiti pažnju na par pojedinosti prilikom kupovine ili korišćenja:
- Drveni obruč bi trebalo da bude izrađen od punog drveta, lakiran i spojen samo na jednom mestu (iz trake u obruč)
- Hipotetički, najkvalitetniji tapan bi bio tapan izrađen iz jednog komada drveta (panja), bez tačke spajanja na telu, ali se ovo vrlo retko sreće (ja do sada nisam ni jednom video ovakav tapan)
- Gustina uplitanja kanapa za zatezanje mora biti odgovarajuća. Veliki razmak između rupa na koži kroz koje ide kanap može proizvesti loš zvuk
- Što gušće upletete kanap u kožu, veću ćete muku imati prilikom zatezanja koža kasnije
- Kombinacija koža: Kao što je accordionist i rekao koriste se već navedene kombinacije, s tim što bih za deblju stranu preporučio teleću kožu. Na tanjoj strani sam viđao i jagnjeću/ovčiju kožu (sve zavisi od preferencija)
- Kanap za zatezanje: Kanap ne sme da bude ni pretanak ni predebeo. Tanak kanap će pući nekad prilikom zatezanja, debeli kanap nećete moći da pritegnete i zavežete čvorove. Pertla osrednje debljine neka bude merilo (ne one jeftine, lisnate)
- Udaraljke: čukanj - puno drvo, zaobljeno na vrhu da se ne bi probila koža. Praćka: Neko savitljivo drvce (možda jorgovan, ukusi su različiti). I praćka može da probuši kožu, tako da, pažljivo.

Ja sam prilično mlad tapanista, i ovo sto sam rekao je prilično zasnovano samo na mom (nedovoljnom) iskustvu, tako da ako ima nekog iskusnijeg, neka me ispravi :svirac:
vlada.k009
Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 22 Jun 2017, 01:20
Kontakt:

Re: Goč

Post od vlada.k009 »

Evo bas istrazivao po netu, pa da ostavim svoje misljnje. Na web sajtu sam nasao neko objasnjene i moje misljenje je slicno slazem se sa objasnjenjem.
Citiracu jedan deo teksta:

,, Goč – Tapan, ili tupan da kažemo da su to tri različita naziva za isti instrument … ( Ali ipak postoji nešto kako bi rezvrstali ovaj instrument )

Šta je Goč ???
Goč je udarački instrument, ručnim radom napravljen od lima, flaha, šipki , plastika…

Uglavnom ima primenu u trubačkim orkestrima, jer ga odlikuje izuzetno jak i prodoran zvuk !

Izradjuje se tako što se lim obradjuje i savija po predhodno uradjenom šablonu tako da dobije oblik kruga. Na završenoj limenoj konstrukciji lepi se ukrasna folija, ili se po želji farba kako bi dobili željenu boju.

Nakon toga pripremaju se plastične opne ( plastike ) , koje se pričvršćuju na drveni obruč, plastike moraju biti različitih debljina, odnosno jedna strana mora biti deblja a druga tanja ( jedinica i dvojka)

Pripremaju se obruči od flaha, savijaju u krug na kojem se varenjem pričvršcuju držači kroz koje prolaze šipke M 6 , kao bi goč mogao da se zateže i štimuje.

Kada se sve to uklopi ,na debljoj strani plastike se lepljenem pričvršcuju krugovi od kože kako bi dobili bas opnu takozvana (dumba)

Tupan ili Tapan ( objašnjenje)
Tupan ili tapan je muzički instrument, sličan bubnju, koji spada u udaraljke.

Veliki, široki, prstenast obruč od orahovog drveta zatvoren kožom, sa jedne strane kozjom (viši ton), a sa druge ovčijom, telećom, pa i magarećom (dublji ton). U deblju kožu se udara debljom palicom

( Maljica„ kopala ,čukan“), a u tanju kožu tankim drenovim prutom uglavnom od drena („prčka“, „praćka“ pručka). Balkanska škola sviranja tupana/tapana podrazumeva sviranje (a ne pratnju) melodije, pri čemu se tankim prutom izobražava sve što svirač želi da kaže, dok se čukanom samo punktiraju odrećena melodijska mesta. ( Izvor ovog dela teksta Wikipedia )

Sam proces izrade Tapana ili Tupana se razlikuje od izrade Goča…

Drvo se obradjuje suši, farba , sam prečnik kruga je uglavnom manji od Goča, prirodna koža se štavi sam proces je znatno duži i komplikovaniji. Nakon toga se sklapa, a za razliku od Goča umesto šipki štimuje se i zateže kanapom.

Ovakvi Tapani od kože uglavnom koriste ,,Kulturno umetnička drustva ” ( KUD), folklor, a i ,, Bendovi za Svadbe ” .


Na ovom sajtu sam video da se čovek bavi proizvodnjom više vrsta bubnjeva, futrola za tapane , kaise , vrši reparaciju odnosno zamenu plastika i koža na tapanu. pa cu ostaviti linkove možda nekom bude od koristi.

Goč Instrument

Tapan

Navijacki Bubanj

Navijacki Bubanj

Zamena opni, koza na tapanu
Odgovori